Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Krátert neveznek el a Holdon a gyulai fizikusról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. február 08. 14:30
Krátert neveznek el a Holdon a gyulai fizikusról
Bay Zoltán emlékművénél szűk körben emlékeztek meg a magyar rádiótechnikai fegyvernem napjáról

Koszorúzás bay Zoltán emlékművénél a gyulavári templomkertben 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Koszorúzást tartottak a magyar rádiótechnikai fegyvernem napja alkalmából Bay Zoltán gyulavári templomkertben található emlékművénél február 8-án. Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel a szokásoktól eltérően, katonai jelenlét nélkül zajlott.  

Kónya István alpolgármester elmondta: az először 1994-ben megtartott napon minden évben arra a rádiótechnikai bravúrra emlékeznek, amikor Bay Zoltán és kutatócsoportja 1947. február 6-án saját fejlesztésű radarral mérte meg a Föld és a Hold távolságát. Ezt a napot tekintik a magyar űrkutatás kezdetének.

Bay Zoltánt részben az űrkutatás atyjának is tekinthetjük, hiszen a NASA által indított Apollo-programot is segítették kutatásai és eredményei. Ezért olyan nagy jelentőségű a tudományos munkája, amit előtt állandó kiállítással is tisztelgünk Gyulaváriban – fejtette ki.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Lapunknak hozzáfűzte: a gyulai önkormányzat fontosnak tartja, hogy minden évben megemlékezzen Bay Zoltán sikereiről, születésének és halálának napjáról, ezért a koronavírus-járvány időszakában is egyértelmű volt, hogy bár szűk körben, de megtartják a februári koszorúzást.

Márki-Zay Lajos csillagász, a gyulai születésű tudós életének és munkásságnak egyik legnagyobb ismerője kiemelte: a tervek szerint hamarosan a egy krátert neveznek el a Holdon a fizikusról. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)