Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egészségügyi szűrésekkel segítik a nehéz helyzetben élőket a gyulai Mentorházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2020. december 16. 11:00
Egészségügyi szűrésekkel segítik a nehéz helyzetben élőket a gyulai Mentorházban
Elsősorban a mentori program résztvevőit várják a szervezők

 

 

Egy pályázatnak köszönhetően preventív célú egészségügyi szűrésekre látogathatnak Gyula, Doboz, Elek, Kétegyháza és Lőkösháza lakói. A gyulai Mentorházban megtudtuk: a hozzájuk fordulók munkaerőpiaci kompetenciáinak fejlesztése mellett kiemelt céljuk, hogy támogassák a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányos helyzetben lévő aktív korú lakosokat egészségi állapotuk javításában. 

A Humánszolgáltatások fejlesztése a kelet-békési térségben elnevezésű pályázat keretében a munkahellyel rendelkező, de egészségügyi kockázatokkal számolni kényszerülő aktív korú lakosokat is segítik, akik a kockázatok kiszűrésével és az egészségi állapot javításával munkahelyüket hosszú távon is meg tudják őrizni.

– Gyulán a szűréseket főként a Béke sugárúti Mentorházban tartjuk. Ez azért is nagyon kényelmes, mert közvetlenül az Egészségfejlesztési Iroda szomszédságában vagyunk, így ha valaki olyan fejlesztési javaslatot kap, amely az iroda programjai között elérhető, azonnal tájékozódhat a szakértő kollégáknál – ismertette Krista-Parászka Ágnes közösségfejlesztő médiamenedzser.

Ködmön Zsolt, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője egy múlt héten megtartott betekintő eseményen elmondta, amennyiben van olyan fejlesztő tevékenységre igény, amely szerepel az Efi palettáján, vagy kapcsolódik az iroda alaptevékenységéhez, keresnek módot arra, hogy azzal a Gyulai járás minden településén megjelenjenek.

Mint megtudtuk, a 2020 őszén elindult prevenciós célú egészségügyi szűrések eddig Gyulán és Kétegyházán valósultak meg, 2021-ben pedig tovább folytatódnak. Az elérhető szűréstípusok kiválasztásában több fontos tényező is szerepet játszott. A szakemberek figyelembe vették a fejlesztési területen élők egészségi állapotát és egészségtudatosságának szintjét vizsgáló megalapozó tanulmányt is. Mindezeken túl mérlegelték a leggyakoribb, munkaerőpiaci hátrányt okozó egészségügyi problémákat megelőző szűrések lehetőségét, ahogy azt is, hogy mely szűréstípusok nem érhetők el könnyen a településeken.

Az így kialakított preventív szűrési palettán szerepel többek között allergiavizsgálat, kardiológiai szűrés, bőrgyógyászati szűrés, szemészeti szűrővizsgálat. Emellett légzésfunkció-vizsgálat is elérhető lesz, más tervezett szűrésekkel együtt. 

– A megelőzési célú egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát jól mutatja az is, hogy az eddig megvalósult vizsgálatok során több olyan korai stádiumban lévő elváltozást is felfedeztek, amely megfelelő beavatkozással hatékonyan gyógyítható – emelte ki Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a szűrések szervezését végző főorvos.

Mint megtudtuk, a projekt szakemberei szorosan együttműködnek az Efivel, így ha a résztvevő számára olyan további fejlesztést javasolnak, amely az iroda tevékenységi körében szerepel, meg is kezdődhet a közös munka. Jó példa erre a prevenciós célú mozgásszervi szűrések kapcsán kialakult együttműködés, melynek keretében az egyénre szabott speciális torna meghatározását követően az Efi gyógytornájába vagy egyéb mozgásos tevékenységbe is be tud kapcsolódni az érdeklődő.

A térítésmentesen elérhető szűrővizsgálatokat elsődlegesen a mentorálást is igénybe vevő, munkaerőpiaci hátrányokkal küzdő aktív korú lakosok számára biztosítják, de a fennmaradó kapacitások mértékéig a fejlesztési területen élő aktív korú lakosok számára is megnyitják.

Érdeklődni már most érdemes, hiszen nemcsak preventív szűrésekkel, hanem például életmód-tanácsadással is várják az érdeklődőket. Aki olyan elakadást érez az életében, amely a munkájára is kihat, vagy nehezen boldogul a nyílt munkaerőpiacon, annak a projektben dolgozó mentorok szakszerű segítséget tudnak adni. 

A szűrésekre jelentkezni, illetve a mentorálással kapcsolatosan érdeklődni a Béke sugárút 41. szám alatti Mentorházban vagy a +36-66/886-256-os telefonszámon lehet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)