Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Készítsük fel rózsáinkat a télre!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. december 06. 07:00
Készítsük fel rózsáinkat a télre!
Metszés, visszavágás

 

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A rózsák még ragaszkodnak a levélzetükhöz, de ha már nincs rajtuk bimbó vagy virág, akkor visszavághatjuk őket, hogy megfelelő állapotban várják a tavaszt.

A gyengébb töveket kevésbé vágjuk vissza, míg az erős növekedésűeket erősebben! A futórózsákat igyekezzünk úgy metszeni, hogy a tő alsó részén is legyenek virághozási lehetőségei, hajtásai. Fontos tudnunk, hogy a rózsa a hajtáscsúcsokon hozza a virágait. A parkrózsákat közel egyforma magasra nyírjuk vissza, valamint a beteg, elszáradt hajtásokat, virágokat vadásszuk ki a bokor belsejéből. A nagy virágú, teahibrid rózsákat szinte áganként, hajtásonként kell metszenünk. Figyelnünk kell arra, hogy a rügyek mely irányban fognak kihajtani. Úgy metsszünk, hogy a formájuk szép legyen kihajtáskor!

A rózsák töveit érdemes ilyenkor megásni, és ami nagyon fontos: szerves trágyát ássunk a tövek köré, mert enélkül nem lesz szép virágunk! A rózsa nagyon követelőző, de meg is hálálja a gondozást. Legkevesebb háromévenként adjunk nekik istállótrágyát! A magas törzsre oltott rózsákat hasonlóan kell metszeni, mint a tearózsákat. Igyekezzünk úgy „irányítani” a metszéssel, hogy a törzse meg bírja tartani az esetlegesen nagyra engedett koronát. Természetesen erősebb virágkaróra szükségünk lesz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)