Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Karácsonykor is egészségeset!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. november 28. 17:00
Karácsonykor is egészségeset!
Mi, magyarok, szeretünk enni

November utolsó vasárnapjával megkezdődik az advent időszaka, készülődünk a karácsonyra. Mi, magyarok, arról vagyunk híresek, hogy családi-baráti összejöveteleken szeretünk enni és etetni. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb ételekkel elkápráztatni szeretteit.

Ezért is fordul elő, hogy a bőséges kínálatnak nem tudunk ellenállni, és többet eszünk, mint amit a hétköznapokon szoktunk.

A jóból is megárt a sok! Az ezekben a napokban elfogyasztott ebédek és vacsorák megterhelik az emésztőrendszerünket, hiszen e finom ételek tele vannak zsírral, szénhidráttal, cukorral,  és az alkohol is gyakori kísérője az étkezéseknek. A folyamatos evés gyengíti szervezetünk általános erőnlétét, teljesítőképességét. A szervezet pedig hiányt szenved olyan alapvető tápanyagokból, mint a rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A végeredmény fáradtság, emésztési problémák, bőrkiütések stb.

Hogy ezt megelőzzük, fontos, hogy tervezzük meg az ünnepi menüt! Tudnunk kell, hogy hány főre és hány napra kell főznünk. Az idén 4 napos lesz a karácsony. Három napig nem lesznek nyitva az élelmiszerüzletek. Ezért is hajlamosak vagyunk több alapanyagot vásárolni, mint amire ténylegesen szükségünk van. Érdemes tartós élelmiszereket vásárolni, amit – ha nem kerülne elfogyasztásra – később is biztonsággal felhasználhatunk ételkészítésre.

Figyeljünk arra is, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen az, ami az asztalra kerül.

Szerencsére sok egészséges alapanyagból választhatunk.

Régen az ünnepi húsétel minden esetben sertésből készült. Ma már a karácsonyi menüben helyet kapnak az alacsony zsírtartalmú szárnyasok is. Mellé válasszunk zöldségekből készült köreteket. Főleg a szezonális zöldségek fogyasztását ajánlom.

Halból készült étel is kerül az ünnepi asztalra. A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A halakban található jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Fehérjéje teljes értékű, és könnyen emészthető.
Sajnos mi évente csak 4kg/fő halat eszünk, ennek is a felét karácsonykor.

A káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél pl. a németeknél, a letteknél és az oroszoknál is szerepel a menüben. A savanyúkáposzta elsőrangú C-vitamin- és rostforrás a téli napokban. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposzta formájában fogyasztjuk. Ezt az ételt is el lehet azonban készíteni alacsony zsírtartalmú húsokkal. Le is lehet fagyasztani, ha sok készült belőle, de felmelegítve 2-3 nap múlva is fogyasztható.

A hagyományos karácsonyi desszert a diós és mákos bejgli vagy kalács magas vitamin- és ásványianyag-tartalmánál fogva segíti megőrizni egészségünket.

Már csak egy kis akaraterőre lesz szükségünk, hogy mértéket tudjunk tartani a sok finomság láttán.

A „mindent lehet, csak mértékkel” elv az ünnepek idejére is vonatkozik.

Az ételek készítésénél a hagyomány megtartása mellett használjuk a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat, pl. grillezés, alufóliában sütés, párolás stb.

Kisétkezésekre együnk gyümölcsöt. A savanyított tejtermékek – kefir, joghurt – segítik a normál bélflóra fenntartását, így könnyítik az emésztést.

Fontos szempont, hogy csupán az ünnep miatt nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt, ha több fogásból áll a menü, akkor inkább még kevesebbet ajánlott a tányérra szedni, mint azt megszoktuk. Ha kisebb adagokat fogyasztunk, többféle ételt ehetünk, anélkül, hogy nagyobb energiát vinnénk be a szervezetünkbe.

Étkezés közben figyeljünk arra, hogy lassan együnk, és nem kell teljes jóllakottságig teleenni magunkat.

A desszertek mindig az étkezések befejező fogásaként szerepeljenek. A sütemények közül elsősorban a gyümölcs- és tejalapúakat részesítsük előnyben, mivel ezek kevesebb energiát és zsírt tartalmaznak, mint a vajkrémesek. A karácsonykor elmaradhatatlan, számtalan ízvariációban kapható szaloncukrok szintén kiváló desszertek lehetnek egy többfogásos menü elfogyasztása után, ugyanis kis térfogatuk miatt lehet, hogy még jobban is esnek, mint egy nagy szelet sütemény.

Figyeljünk oda a folyadékbevitelre is. Naponta többször igyunk, mivel így nem terheljük meg a gyomrot, és a belek is jobban tudnak méregteleníteni. Legalább 2 liter/nap folyadékot, főleg vizet, gyümölcsteákat, gyümölcsleveket fogyasszunk. A felnőttek persze 1-2 pohár alkoholos italt is nyugodtan elfogyaszthatnak.

„A jó étkezés legyen olyan harmonikus, mint egy szimfónia, és olyan tökéletesen felépített, mint egy román stílusú katedrális." (Fernand Point)

Egészségükre!

Szalai Ilona dietetikus

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)