Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idősek világnapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. október 02. 17:00
Idősek világnapja
Hasznos tanácsok az idősebb korosztálynak

Sokan betegséggel azonosítják az időskort, félnek az öregedéstől, a vele járó problémáktól. Igaz, hogy ennek a természetes folyamatnak része egy bizonyos fokú leépülés, azonban nem törvényszerű, hogy 75 éves kor felett már ne tudjunk aktív és teljes életet élni.

Október 1-je az idősek világnapja, melynek alkalmából szeretnénk megosztani néhány hasznos tanácsot az idősebb korosztállyal.

Az évek elteltével csökken az izomtömeg, romlik a látás és hallás, csökken az ízérzékelés, a szomjúságérzet. Ezen változások megkövetelik az életmódbeli változtatásokat is. Jobban oda kell figyelni a folyadékpótlásra, illetve arra, hogy ne legyenek túl sósak/túl cukrosak az ételek, hiszen ez nem tesz jót a szervezetnek. Időskorban az energiaszükséglet is kevesebb, amit szintén figyelembe kell venni az étkezések során.

Egy napi étkezésnek nagyjából 1800–2000 kalóriát kell tartalmaznia. Ahogy fiatalkorban, úgy ilyenkor is érdemes több kis étkezést bevezetni a napba, és nem egyszerre sok táplálékot bevinni a szervezetbe, hiszen az megterhelő lehet az emésztőrendszer számára. Nemcsak a mennyiségre, de a szervezetbe bevitt élelmiszerek minőségére és a változatosságra is oda kell figyelni. A könnyebb nyálelválasztást és rágást elősegítendő, érdemes gyakran fogyasztani különböző savanyított termékeket. Ahogy azt már korábban is említettem, az idősek gyakran túlsózzák az ételeket, mert nem érzik már olyan jól az ízeket. Ennek elkerülése érdekében célszerű inkább zöldfűszerekkel elérni a kívánt ízhatást.

Időskorban jellemző a székrekedés, amit gyakran hashajtó hatású gyógyszerek beszedésével igyekszenek kiküszöbölni. Ezek helyett a megfelelő mennyiségű rostbevitellel, mozgással és megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel tehetünk a székrekedés ellen.

Oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra, naponta legalább 2–2,5 liter folyadék bevitele szükséges. Ebben a korban nagy veszélyt jelent a kiszáradás, amit egy egyszerű hasmenés is előidézhet. Betegség esetén főként nagy figyelmet kell erre fordítani, de egyébként is érdemes számon tartani, hogy mennyi folyadékot juttattunk a szervezetbe.

Mint minden életkorban, időskorban is elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, mely segíti a fogyást vagy éppen az ideális testsúly megtartását, emellett javítja a koordinációt, csökkenti az ízületek mozgásának beszűkülését, elősegíti az oxigénfelvételt, mely az agy működésére is hat, nem mellesleg a közérzetre is pozitív hatást gyakorol. Minden olyan mozgásforma, ahol az egyensúlyközpontot is használjuk, csökkenti az időskori demencia kialakulásának veszélyét – ilyen például a kerékpározás is.

Az idősebb korosztály is számos mozgásforma közül választhat, fittségi állapotától függően, kezdve az egyszerű gyaloglástól, túrázástól, biciklizéstől, a nordic walkingon, úszáson keresztül egészen a táncig, de még folytathatnánk a sort.

Természetesen a táplálkozás és a mozgás mellett, a szellemi frissesség is fontos. Az agy „tornáztatása” olvasással, társasjátékkal, tanulással vagy zenéléssel nagyon jól megoldható, ráadásul ezek a tevékenységek még örömet is okoznak, főként, ha barátokkal, családdal tesszük mindezt.

Fontos az is, hogy az idősebb korosztály ne zárkózzon be, nyisson társai, családja, barátai felé, és végezzenek együtt különböző tevékenységeket, mint a mozgás, játék, tanulás.

Egészségük megőrzése érdekében fontosnak tartom kiemelni, hogy a koronavírus-járvány terjedésének okán fokozottan oda kell figyelniük az óvintézkedések szigorú betartására. Kerüljék a nagy tömeget, csak szükség esetén menjenek el otthonról, és ezen alkalmakkor is viseljenek maszkot, valamint tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot!

Dr. Horváth Imre háziorvos

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)