Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mi otthonunk, a mi történeteink címmel indít programsorozatot az MNL Békés Megyei Levéltára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. október 02. 16:14
A mi otthonunk, a mi történeteink címmel indít programsorozatot az MNL Békés Megyei Levéltára
Kiadványok, videósorozat, kiállítás és egy konferenciasorozat is része a programnak

A mi otthonunk, A mi történeteink címmel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával rendez programsorozatot az MNL Békés Megyei Levéltára. Kiadványok, videósorozat és egy kiállítás is része a programnak, amelyről Erdész Ádámot, a levéltár igazgatóját kérdeztük.

Erdész Ádám elmondta, hogy az elmúlt két évtized szociológiai felmérései rendre azt mutatják, hogy az emberek jó érzése nem csak az anyagi körülményeiktől függ, hanem attól is, hogy van-e otthonosságérzetük.

– Ennek az otthonosságérzetnek az egyik kulcstényezője – szerintem – a múlt ismerete – fogalmazott a levéltár igazgatója. – Úgy tapasztaltuk, hogy a múltat a történeteken keresztül lehet közelebb vinni az érdeklődőkhöz.

Mint mondta, a pályázat célja, hogy növelje az otthonosságérzetet a múlt megismerésén keresztül.

Hozzátette: a pályázatnak négy különböző ága van, amelynek első részében kiadványok fognak napvilágot látni, az egyik éppen a Gyulai Hírlappal közösen. Erdész Ádám elmondta, hogy a levéltárnak és az újságnak volt egy Anno sorozata, amelyben rövid történeteket meséltek el a város múltjáról, ezt jelenetik meg egy kötetbe gyűjtve.

– Találtunk egy másik kiadványt, amely beleillik ebbe a tematikába, ez pedig városunk krónikásának, Scherer Ferencnek a memoárja, amelyet elolvasva kiderült, hogy édesapja, Scherer Benedek is írt egy memoárt, ezt a két könyvet is kiadjuk.

A program második ága egy kiállítás lesz, amely a rendszerváltozás helyi és megyei történetét foglalja össze, egészen 1990 őszéig, a választásokig. A tárlatot valamikor októberben nyitják meg.

Erdész Ádámtól megtudtuk, hogy a harmadik részben a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján fognak szöveges, fotókkal, tervrajzokkal ellátott anyagokat közölni gyulai épületekről és azok történetéről.

– Ebben partnerünk a Gyula Televízió, amely minden anyaghoz készít egy tízperces kisfilmet – mondta a levéltár igazgatója, majd hozzátette, hogy a program ezen része folytatható is, függetlenül attól, hogy lesz-e még hasonló pályázati támogatás.

A pályázat negyedik, egyben utolsó ága egy mozgó konferenciasorozat. A tervek szerint ennek keretében öt kisebb településre látogatnak el, ahol az adott helytörténeti érdekességekről tárgyalnának.

Szeretnék, ha az utolsó ponthoz csatlakoznának diákok is, akik szüleiktől, nagyszüleiktől hallott történeteket adhatnák elő, a vállalkozó szelleműek pedig rövid, videós anyagokat is gyárthatnak majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)