Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mikóné politikai aktivista elsőfokon pert vesztett munkaadójával szemben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2020. szeptember 25. 17:30
Mikóné politikai aktivista elsőfokon pert vesztett munkaadójával szemben
Munkahelyi zugpolitikától jutott el néhány hónap alatt az országos politikai hírnévig

Elsőfokon pert vesztett munkaadójával szemben a kormányellenes szájmaszkjairól elhíresült gyulai momentumos aktivista, Mikóné Hirth Beáta, aki munkahelyén munkaidőben kampányolt a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával induló Mikó Jánosnak. Mikóné egyenlő bánásmód megsértése, közalkalmazotti jogviszony helyreállítása, illetmény-, jövedelempótló kártérítés, egyéb anyagi igények miatt hívta perbe egykori munkaadóját még tavaly év végén. A Gyulai Törvényszék tegnap a munkaadónak, a gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézménynek adott igazat. Az egyértelmű bíróság döntés ellenére, politikai haszonszerzés érdekében, az ügynek minden bizonnyal lesz sajtóvisszhangja itt-ott.

ez nem a mikóné által osztogatott kampányanyag

Forrás: Gyulai Hírlap, 2019. október 11.

A felperes munkahelyén kifejtett politikai tevékenysége, ami a bíróság szerint bizonyíthatóan megvalósult, azonban nem volt túlzottan sikeresnek mondható, hiszen a 2019-es őszi önkormányzati választáson férje, a momentumos Mikó mindösszesen 78 szavazatot kapott a gyulai 8. számú egyéni választókerületben. Nála csak a Jobbik képviselőjére voksoltak kevesebben.  

A Gyulai Törvényszéken tegnap, szeptember 24-én délután egyebek mellett elhangzott, bizonyítást nyert, hogy a felperes szórólapokat osztogatott és politikai kampánytevékenységet végzett a munkahelyén.

A politikai aktivista azután élt keresettel a bíróságon, hogy munkaadója – az említett okok miatt – felmentette őt a munkavégzés alól, illetve megszüntette munkavállalói jogviszonyát. Magyarul kirúgták Mikónét, aki főnöke határozott kérése ellenére sem szüntette be munkahelyi kampánytevékenységét.

Az elmúlt időszakban már nem a férjét, hanem leginkább önmagát exponálja a momentumos aktivista, aki a gyulai ellenzéki közéletben vezetőszerephez jutott Csóka-Szűcs János mellett. Leginkább ezért tanulságos Mikóné pere, aki a munkahelyi zugpolitikától jutott el néhány hónap alatt az országos politikai hírnévig.

Szerkesztőségünk birtokába került a peranyagból egy levél, amiben az egyik beteg – tudniillik Mikóné a gyulai alapellátásban, háziorvos mellett dolgozott – arról panaszkodott, hogy amikor a receptjéért érkezett a rendelőbe, az asszisztens, azaz Mikóné arra buzdította, szavazzon a férjére.

A peranyagból az is kiderült, voltak olyan betegek is, akik bár nem szerették volna Mikónétól átvenni a férjét, Mikó Jánost népszerűsítő szórólapokat, félelmükben nem merték megtagadni azt. A betegek attól tartottak, hogy legközelebb valamilyen hátrányos megkülönböztetési érheti őket, ha nem viszik a recept mellett magukkal Mikó választási szórólapját is.

Egy alkalommal a munkaadó képviselője, aki ellenőrzés céljából jelent meg váratlanul a rendelőben, tetten érte Mikónét. Az intézményvezető a váróterembe lépve arra lett figyelmes, hogy az egyik beteg a leletek és a receptek mellett egy választási szóróanyagot tartott a kezében. Az orvosi rendelőbe belépve pedig azt látta, hogy az asztalon előre kikészített receptek mellé egy-egy választási szórólap is csatolva lett.

A momentumos aktivista egyenlő bánásmód megsértése, közalkalmazotti jogviszony helyreállítása, illetmény-, jövedelempótló kártérítés, egyéb anyagi igények miatt hívta perbe egykori munkaadóját még tavaly év végén. Mikóné arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze az alperest munkaviszonya helyreállítására, valamint hogy 2019. október 26. napjától a helyreállítás időpontjáig elmaradt többmilliós munkabérét és kárát is fizesse meg a munkaadó.

A Gyulai Törvényszék a munkaadónak, a gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézménynek adott igazat. Hamarosan kiderül, hogy Mikóné tovább görgeti-e ügyét a Szegedi Ítélőtábla elé, vagy sem. Az egyértelmű bíróság döntés ellenére, politikai haszonszerzés érdekében, az ügynek minden bizonnyal lesz sajtóvisszhangja itt-ott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)