Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 10 millió forint fejlesztési támogatást nyert el idén a Németvárosi Óvoda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. szeptember 22. 14:42
10 millió forint fejlesztési támogatást nyert el idén a Németvárosi Óvoda
Az összegből több fejlesztést és felújítást is elvégeztek

10 millió forint támogatást nyert el idén a Németvárosi Óvoda, amelyből számos fejlesztést, felújítást valósítottak meg idén – erről tartott sajtótájékoztatót Mittag Mónika önkormányzati képviselő, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke, Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Megyesiné Pflaum Márta intézményvezető-helyettes és Görgényi Ernő polgármester szeptember 22-én.

megyesiné pflaum mártatircsi richárdmittag mónika és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Mittag Mónika elmondta, hogy a nemzetiségi kiegészítő támogatáson keresztül jutottak hozzá az összeghez, hiszen amikor 2016-ban úgy döntöttek a német nemzetiségi önkormányzattal, hogy átvállalják a Németvárosi Óvoda fenntartását, akkor izgultak, hogy hogyan oldják meg a fejlesztéseket és finanszírozásokat.

Mint mondta, ezért is örültek nagyon, amikor 2016 őszén kiírták a nemzetiségi kiegészítő támogatás pályázatait, ugyanis erre azok a nemzetiségi önkormányzatok pályázhatnak, amelyek intézményeket tartanak fent.

– Békés megyében a gyulai német nemzetiségi önkormányzat az egyetlen, amelynek saját köznevelési intézménye van – húzta alá.

Mittag Mónika hozzátette, hogy azóta minden évben beadták a pályázatot, minden évben több forráshoz sikerült hozzájutni, amelyekből folyamatosan fejlesztik az óvodát.

A képviselő elmondta azt is, hogy nem csak az óvodára, de a „Máriás” ház rekonstrukciójára is, valamint a németvárosi templom tetőszerkezetének felújítására is nyertek el támogatást.

Megköszönte továbbá Gyula Város Önkormányzatának segítségét is, amely nem engedte el az óvoda kezét azután sem, hogy átvette a fenntartást a nemzetiségi önkormányzat, többek között megvásárolták az óvoda melletti telket, amellyel így bővülhetett az intézmény udvara.

Megyesiné Pflaum Márta az eddig elvégzett fejlesztésekről beszélt a jelenlévőknek: mint mondta, idén 10 millió forintot nyertek el a támogatás jóvoltából, amelynek egy részét a lapostető szigetelésére fordították, kicserélték a tetőcserepek egy részét, valamint az ezek alatt lévő cserépléceket és fóliákat is.

Kifestettek továbbá négy csoportszobát, az öltözőkkel és mosdókkal együtt, lemázolták az ablakokat, megújult az egyik szoba teljes berendezését, egy másiknak pedig az öltözőjét cserélték le, valamint új szekrényt vásároltak, több szobában pedig új laminált parketták fektettek le.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hozzátette: az összes csoportszobában az előírásoknak megfelelő ágyak várják a gyermekeket, valamint ágyneműt is vásárolt az intézmény, így azzal sem kell törődnie a szülőknek.

Elmondta azt is, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatának köszönhetően további 1,5 millió forintot nyert el az óvoda, amelyet három szoba világításának korszerűsítésére fordítottak.

Tircsi Richárd hangsúlyozta: öröm látni, hogy ilyen jól használták fel a támogatásokat a Németvárosi Óvodában.

– Magyarország kormányának kiemelten fontosak a nemzetiségek, a nemzetiségek jövője szempontjából pedig a köznevelési intézmények – mondta a főosztályvezető. – A családokból egyre inkább kihal a nemzetiségi nyelv használata, a szülők is a pedagógusoktól várják, hogy tanítsák meg gyermekeiket a nemzetiségük nyelvére, ezért is fontos, hogy vannak ilyen intézmények, mint a Németvárosi Óvoda.

– Gyulán adott a szabad óvodaválasztás lehetősége, sokrétű a kínálat, hiszen az önkormányzati óvodák mellett vannak egyházi és nemzetiségi óvodák is – fogalmazott Görgényi Ernő. Kiemelte: a nemzetiségi óvodákat a nemzetiségi önkormányzatok tartják fent, azonban a város vezetésének érdekes is, hogy valamennyi óvoda fejlődjön, ezért mindig számíthatnak a partnerségre és támogatásra.

– Azt szeretnénk, hogy amikor a szülők kiválasztják, hogy melyik óvodába íratják a gyermeküket, akkor csak a lelkiismeretükre hallgassnak, ne pedig azt mérlegeljék, hogy melyik intézmény milyen műszaki állapotban van.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)