Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ars Sacra Fesztivál Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. szeptember 11. 11:00
Ars Sacra Fesztivál Gyulán
Mátyás király utolsó leszármazottainak gyulai nyughelyéről tart előadást Liska András szeptember 17-én

 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

A gyulai ferences templom és rendház romjainak rejtélyei címmel Mátyás király utolsó leszármazottainak gyulai nyughelyéről tart előadást Liska András régész szeptember 17-én a ferences romkertben, az Ars Sacra Fesztivál keretében.

A programot szervező Erkel Ferenc NKft. lapunkhoz eljuttatott közleményében kiemelte: a fesztivál, melyet minden év szeptemberében tartanak, a zsidó-keresztény kultúra értékeire hívja fel a figyelmet. A programsorozat keretében kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel és tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.

Gyulán Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője tart ingyenesen látogatható előadást a Törökzug szomszédságában, az Epreskert utcában található ferences romkertben.

A közlemény felidézi: az ismert emlékhelyet a 15. század elején alapította a Maróti család. Ezen a területen temették el Corvin János fiatalon elhunyt lányát, Corvin Erzsébetet, a Hunyadi család utolsó sarját, valamint egy évvel később Mátyás király egyetlen fiának feleségét, Frangepán Beatrixot.

 

 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

Mint ismertették, a gyulai ferences barátok kolostora és a hozzá tartozó templom az 1420 és 1452 közötti időszakban épült, alapítója valószínűleg Maróti János, a gyulai vár építője vagy fia, Maróti László volt.

A 16. század második feléig működő rendház az oszmán hódoltság alatt teljesen megsemmisült. Az épületek romjainak feltárása és megmentése Implom József gyulai múzeumőrnek köszönhető, aki az 1930-as években folytatott feltárásokat a területen. Ma az egykori ferences rendházból és temetőjéből már csak egy kicsiny terület látható.

Szeptember 17-én délután öt órától a néhány évvel ezelőtt felújított romkertben, az egykori templom szentélyében feltárt sírhelyek közelében hallgathatják meg a résztvevők a legutóbbi régészeti feltárás vezetőjének előadását az épített emlékek történetéről.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)