Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mintegy kilenc hektár parlagfűvel fertőzött területet találtak a megyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. augusztus 12. 13:33
Mintegy kilenc hektár parlagfűvel fertőzött területet találtak a megyében
A növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Mintegy kilenc hektár parlagfűvel fertőzött területet találtak a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai az elmúlt két hónapban a megyében, ez a szám elmarad a korábbi évek átlagától – írta honlapján a Békés Megyei Kormányhivatal.

Közölték: a kormányhivatal munkatársai idén eddig 53 munkanap alatt 100 ezer hektáron ellenőrizték a parlagfű elleni védekezést Békésben. Hozzátették: ez idő alatt tizenöt foltban mintegy kilenc hektár gyomnövénnyel fertőzött területet tártak fel.

Emlékeztettek: 2019-től az ingatlantulajdonos, illetve a földhasználó egész évben köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni ingatlanján. A kötelezettség betartását a külterületeken az illetékes kormányhivatal, belterületen a jegyző végzi helyszíni ellenőrzés keretében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a gyomnövény elleni védekezés elmulasztása esetén a növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ. A bírság kiszabása kötelező, felmentés nem adható.

Hangsúlyozták: a jogszabály alapján meghatározott esetekben elrendelik a kaszálást, amelynek költsége a védekezést elmulasztó földhasználót terheli.

Mint írták, a parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát, allergiát okoz.

A kormányhivatal azt kérte, hogy aki parlagfűvel szennyezett területet észlel, tegyen bejelentést e-mailben vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldaláról közvetlenül is elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)