Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fürdőváros természeti értékeire hívták fel a figyelmet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2020. augusztus 05. 17:30
A fürdőváros természeti értékeire hívták fel a figyelmet
A kisökörjárási erdő madárvilága és az odúkészítés is téma volt

 

Fotó: Zöld Szívek Köre Egyesület 

Gyula természeti értékeire hívta fel a figyelmet a Zöld Szívek Köre Egyesület hétvégi, ismeretterjesztő rendezvényével, melyet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával szervezett.

Juhos Éva elnök lapunknak elmondta: a gyulai duzzasztó melletti fogadóházban Bozó László, a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület tagja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának biológia szakos hallgatója beszélt a kisökörjárási erdő madárvilágáról.

Bozó László elsősorban a Kevermes környéki területek madárvilágát tanulmányozza, de vizsgálatai eredményei alapján Békés megye egyéb területeire, így a kisökörjárási erdőre vonatkozóan is megfogalmazott következtetéseket, többek között arról, hogy milyen módon befolyásolta a klímaváltozás egyes fajok vonulását – fejtette ki az elnök.

 

 

Fotó: Zöld Szívek Köre Egyesület 

Hozzátette: a résztvevők a programon azt is megtanulhatták, hogyan kell szakszerűen madárodút készíteni. Ebben a szintén a madártani egyesülettől érkező szakember, Illés Olivér volt a segítségükre.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a Zöld Szívek Köre Egyesület tagjai a közeljövőben több odút és egy közösségi madáretetőt is kihelyeznek a kisökörjárási erdőben, és ősszel szemétszedési akciót is hirdetnek.

Juhos Éva pozitív változásként említette, hogy a gyulai önkormányzat Mindkét irányból behajtani tilos! feliratú táblát helyezett ki az erdő városi tulajdonú részének bejáratainál, így már nem zavarhatják a járművek az állatokat és az erdőjárókat. Hozzáfűzte: a biciklisekre természetesen nem vonatkozik a tiltás.

 

 

Fotó: Zöld Szívek Köre Egyesület 

Kiemelte: szakemberek segítségével erdei információs táblákat is készíttet a szervezet pályázati forrásból. A táblákon, melyek az erdő bejáratainál kapnak helyet, bemutatják a terület állat- és növényvilágát, és arra is felhívják a figyelmet, hogyan kell felelősen viselkedni a természetben.

Az elnök arról is beszélt, hogy egyesületük tagjai szívesen tartanak előadásokat iskolákban és óvodákban a környezeti nevelés és a felelős állattartás témakörében. A meghívásokat a zoldszivekkore@gmail.com e-mail-címen várják.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)