Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 280 milliót fordítanak a nyári diákmunkaprogramra Békés megyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2020. június 27. 14:30
280 milliót fordítanak a nyári diákmunkaprogramra Békés megyében
Július 1. és augusztus 30. között országosan több mint 21 ezer diák juthat munkához és jövedelemhez

Legkevesebb kétezer 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát a kormány támogatásával júliusban és augusztusban Békés megyében. A program Békés megyei megvalósításához 278 millió 932 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosítanak – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal.

Mint írták, a kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a nyári diákmunkaprogramot, így július 1. és augusztus 30. között országosan több mint 21 ezer diák juthat munkához és jövedelemhez. A tanulók a programban kéttípusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi hat órában, utóbbinál akár napi nyolc órában is dolgozhatnak.

A munkáltató a területi, települési önkormányzat és az önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, illetve egyházi jogi személy lehet. A diákok havi munkabérét valamint az arra rakódó szociális hozzájárulási adót az állam 100 százalékig téríti meg. A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén az állam a munkabér és a szociális hozzájárulási adó 75 százalékát fizeti meg, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie.

A közlemény kitért arra is, hogy a támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (161 000 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (210 600 forint/hó). Vagyis ez szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében havi 120 750 forint munkabér, szakképzettséget igénylő munkakörök esetében pedig 157 950 forint munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó támogatását jelenti.

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, ezt akár már most is megtehetik. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről itt vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)