Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nincs akadály az 57. évad előtt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterINTERJÚ • 2020. június 27. 16:00
Nincs akadály az 57. évad előtt
Elek Tiborral, a Gyulai Várszínház igazgatójával beszélgettünk

Sokáig bizonytalan volt a Gyulai Várszínház 57. évadának sorsa: a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet és az ezzel járó biztonsági intézkedések miatt úgy tűnt, hogy a szokottnál jóval kisebb nézőszámmal rendezhetik meg az összművészeti fesztivált idén, de a fokozatos enyhítések, majd a veszélyhelyzet eltörlése után már nincs akadály a nyári színházszezon előtt. Az 57. évad részleteiről Elek Tiborral, a teátrum igazgatójával beszélgettünk, aki elmondta, hogy sokszínű programsorozattal várják a színház szerelmeseit.

elek tibor

Fotó: Kiss Zoltán

– A kormány az elmúlt héten megszüntette a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet, ez milyen hatással lesz a színház nyári évadjára?

– Az eddig érvényben lévő szabályozások megszűntek, tehát semmilyen korlátozás nincs az előadások megtartását tekintve, kivéve, hogy a zenés-táncos rendezvényeket csak 500 főig lehet megrendezni, de a mi rendezvényeink egyrészt nem zenés-táncos rendezvények, másrészt a tószínpad befogadóképessége is nagyjából 500 fő.

– A korábban összeállított programsort érintik ezek a változások?

– A programot – sokszori átalakítás után – úgy állítottuk össze, hogy szinte csak a szabadtéri színpadokkal, a tószínpaddal és a várszínpaddal, számolhattunk, ezért a várszínpadra kellett tervezünk az olyan előadásokat, amelyeket például a kamarateremben láthatott volna a közönség. A Shakespeare Fesztivál jó része is a korábbi intézkedéseknek esett áldozatul, ez korábban kezdődött volna, illetve több előadást a kamarateremben és a művelődési házban tartottunk volna meg. Az előadásaink többségét így a várszínpadon és a tószínpadon mutatjuk be, kivéve, ha esik az eső, akkor a művelődési ház lesz a helyszín. 

– Négy új bemutatót láthatnak idén a színház látogatói, melyek lesznek ezek?

– Az elsőt mindjárt a nyitónapon láthatják a nézők, július 3-án Acsai Roland Farkasok című darabját mutatjuk be Formanek Csaba rendezésében, amely egy kétszemélyes kamaradarab. A másik három bemutatót augusztusban állítjuk színpadra. Visky András Pornó – Feleségem története című darabja szintén kétszereplős, ezt a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közösen mutatjuk be, ez egyben az Erdélyi Hét nyitánya is lesz. A Márai Sándor Napokon mutatjuk be a Nemzeti Színházzal közös darabunkat, A kassai polgárokat, a negyedik, Szigligeti Színházzal közös darabunk, Shakespeare Hamlet című darabja pedig az évad legvégén, augusztus 29-én fog debütálni.

– A Shakespeare Fesztivál klasszikus, jól ismert formájában elmarad idén, de minden bizonnyal nem kell nélkülöznünk az angol drámaíró klasszikusait.

– A július 2-i megnyitó után egy Shakespeare-hétvégét tartunk, szombaton és vasárnap is az életművéhez kapcsolódó előadások lesznek terítéken: az első a Tévedések vígjátéka lesz, amelyre ugyan korlátozott számban bárkinek lehetősége lesz jegyet váltani, de elsősorban egészségügyi dolgozókat, a szociális szféra dolgozóit és pedagógusokat, diákokat fogunk meghívni rá, vasárnap pedig további két Shakespeare-hez kapcsolódó produkciót mutatunk be, majd az évad végén a Hamletet.

– Érintették az átszervezések a további programtervet?

– Igen, de a korábbi években megszokott paneleket meg tudjuk valósítani, így augusztus 1–7. között lesz az Erdélyi Hét, augusztus 16–18. között pedig – naponta két programmal – a Márai Sándor Napok, amely folytatása a tavalyi Weöres Sándor Napoknak és a tavalyelőtti Székely János Napoknak. Ez a Nemzeti Színházzal közös projektünk, amelynek célja, hogy az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusainak egész életművét állítsuk középpontba.

– Milyen előadásokat láthatnak az érdeklődők a Márai Sándor Napokon?

– Augusztus 16-án mutatjuk be A kassai polgárokat Szabó K. István rendezésében. A darabot harminc évvel ezelőtt mutatták be először Gyulán, akkor Sík Ferenc volt a rendező. Ugyanazon a napon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Márai verseiből és prózáiból ad elő egy válogatást „… én fáradt vagyok Európától” címmel. Másnap, augusztus 17-én Élet, bor, humor, avagy az ismeretlen Márai címmel Hirtling István és Mészáros Tibor előadása következik, majd a kassai Thália Színház állítja színpadra a Kaland című darabot. A harmadik napon, augusztus 18-án a Hallgatni akartam című vígszínházi előadás lesz látható a kamarateremben, Hegedűs D. Gézával, majd a Spirit Színház az Eszter hagyatéka című darabbal zárja a Márai Sándor Napokat.

– Idén harmadik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hetet, amelynek keretében mindennap más-más erdélyi teátrum mutatkozik be a Gyulai Várszínház valamelyik színpadán. Kik és milyen darabokkal érkeznek idén?

– A hét nyitányaként, augusztus 1-jén mutatjuk be Visky András Pornó – Feleségem története című darabját a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közösen. Másnap két előadás is lesz: a kamarateremben Bartis Attila Amikor című előadását álltja színpadra a marosvásárhelyi Spektrum Színház, a várszínpadon pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában nézhetik meg az érdeklődők a Hattyúk tava újratöltve című darabot. Augusztus 3-án a nagyváradi Szigligeti Színház Lila akác című előadása következik, augusztus 4-én pedig a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió adja elő a Tótékat, de még aznap délután Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes Parancsolatok című produkciója is látható lesz az Almásy-kastély kápolnájában. Ez utóbbi ingyenes, de regisztrációra lesz szükség a hely szűkössége miatt. Emellett lesz még egy zenés produkció, A színház zenéje, Cári Tibor koncertje címmel, amelyet a kamarateremben tartunk. Augusztus 5-én az erdélyi származású Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” – Trianon 100 című előadói estjére válthatnak jegyet az érdeklődők, egy nappal később a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az Alice című összeművészeti szuperprodukciót állítja a Tószínpadra, majd augusztus 7-én, az Erdélyi Hét zárásaként a marosvásárhelyi Yorick Stúdió áll a várszínpadra az erdélyi szászok 20. századi történetét feldolgozó Eltűntek című darabjával.

– Ebben a hónapban emlékeztünk a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára, Szilágyi Enikő említett darabján kívül készül-e még valamivel a Gyulai Várszínház a centenárium alkalmából?

– 2020 a nemzeti összetartozás éve, ezért tudatosan figyeltünk arra, hogy idén ne legyen olyan magyar nyelvterület, ahonnan nem érkezik Gyulára társulat. Ezen túl négy előadásunk is a trianoni döntés évfordulójára fog emlékeztetni: a már említett Szilágyi Enikő-előadáson kívül az Udvari Kamaraszínház Fehér Szarvas című darabja, a József Attila Színház Feketeszárú cseresznye című előadása, valamint Hubay Miklós Elnémulása, amelynek egyik főszereplője a gyulai Kovács Vanda lesz.

– Elmondható, hogy a várszínházban jól megférnek egymás mellett a történelmi darabok és a kortárs előadások. Utóbbiakból milyen lesz idén nyáron a felhozatal?

– Nagy figyelmet fordítunk a kortárs magyar művek bemutatására, ez egy régi hagyománya a Gyulai Várszínháznak, amelyhez visszatértünk az elmúlt években. Idén tizennégy kortárs szerző szerepel a programban, a felolvasószínházi előadásunk darabját Garaczi László Veszteg címmel a karantén alatt írta, ezt a helyzetet is dolgozta fel a műben. Természetesen arra is törekszünk, hogy minél több történelmi darabot játszunk, ezekből is sok lesz az idei évadban, a már említettek mellett Eck Attila A veszett brigadéros című előadása vagy éppen a Karády zárkája.

– Az is jellemzi a Gyulai Várszínházat, hogy igyekszik megfelelni minden korosztálynak, illetve kiszolgálja a klasszikus színházi élmények és az újabb stílusok kedvelőit is.

– Idén is a legkülönbözőbb műfajok szerepelnek a programban, a már említett eladások mellett idén is lesz musical, operett, többek között a Hair és a Zenta, 1697, a Fekete Péter és a My Fair Lady. Természetesen a gyermekelőadások sem maradhatnak el: lesz két ingyenes bábelőadás a vár mögötti ligetben, valamint bemutatjuk a Gombóc Artúr, a nagy utazó című darabot, amelyben szintén szerepel Kovács Vanda. Idén is lesz Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, augusztus 23-án pedig már huszonnyolcadik alkalommal rendezzük meg a Jazz Fesztivált. Lesz két olyan előadásunk is, amelyek kifejezetten azoknak szólnak, akik a modern színházi darabokat kedvelik: Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című darabját Nyugat-Európában rendkívüli sikerrel játsszák, Gyulán rendhagyó helyszínen, az Implom József általános iskolában valósítjuk meg, ahol két kamion platóján fognak játszani a színészek. A másik darab Bodó Viktor Egy őrült naplója című előadása lesz, amely Gogol monodrámája, a főszerepben Keresztes Tamás lesz. Komolyzene is lesz az idei évadban: Rákász Gergely tavaly és tavalyelőtt is nagysikerű koncertet adott, először a katolikus, majd a református templomban, idén a várszínpadon ad orgonakoncertet.

– Tavaly több előadásra vásárolhattak bérletet a színház látogatói, idén is lesz erre lehetőség?

– A jegyáraink nem emelkedtek, sőt, ahol csak lehetett csökkenteni próbáltunk, ráadásul 4-5 ingyenes előadásunk is lesz. Bérletet lehet váltani az Erdélyi Hétre, minimum öt szabadon választott előadásra, a Márai Sándor Napokra, minimum négy előadásra, lehetőség van egy gyulai bérlet kiváltására, minimum hét előadásra, ezek huszonöt százalékos kedvezményt biztosítanak az előadásokra. Lehetőség van még bérletet venni a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválra és a Jazz Fesztiválra is, így a két zenés előadást összesen 6000 forintért nézhetik meg az érdeklődők. A nyugdíjasok, pedagógusok, diákok számára pedig továbbra is biztosítunk tíz százalék kedvezményt a jegyárból. Tisztelettel kérem a gyulaiakat és az itt tartózkodó üdülővendégeket, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, és minél nagyobb számban látogassák előadásainkat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)