Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ideje felkészülni a nyár veszélyeire

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. június 13. 16:00
Ideje felkészülni a nyár veszélyeire
Erős napsütésben ne tartózkodjunk a tűző napon!

Bár az időjárás még nem igazán mutatja a nyár jeleit, lassan beköszönthet a nagy hőség, vele együtt pedig a tipikus nyári veszélyek, melyekre érdemes felkészülni és védekezni ellenük.

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Délelőtt 11 óra és délután 3 óra között a legerősebb a napsugárzás, ebben az időszakban érdemes a lakásban, házban maradni, vagy árnyékba húzódni. Az UV-A sugarak hatására könnyen leéghet a bőr, valamint ezek a sugarak a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhatnak. A túlzásba vitt napozás hatására a leégés mellett hőkimerülés is felléphet. Előbbi tünetei a vörös, duzzadt, esetleg hólyagos bőrfelület, de akár láz is kialakulhat, utóbbi esetében jellemző a hányinger, fejfájás, szédülés. Erős napsütésben ne tartózkodjunk a tűző napon, használjunk naptejet, fejünket fedjük kendővel vagy kalappal, és viseljünk lenge ruházatot, ami a lehető legnagyobb bőrfelületet takarja, védi! Leégés esetén a bőrfelületet hűtsük vízzel, speciális, gyógyszertárban kapható krémekkel! Ha hőkimerülés tüneteit észleljük, menjünk hűvös, árnyékos helyre, igyunk folyadékot, súlyos tünetek esetén forduljunk orvoshoz! Fokozott figyelmet kell fordítani az anyajegyekre is. Ha elváltozást tapasztalunk, például növekszik, változik a színe, megváltozik a felülete, keressük fel háziorvosunkat!

A meleg hatására kitágult erek a visszérbetegségben szenvedők panaszait is felerősítik. Tünetei a lábszárfájdalom, nyomásérzékenység, láb- és bokadagadás. Az állómunka, a terhesség és a túlsúly is hajlamosíthat a visszeres panaszokra. Ebben az esetben kerülni kell a túl magas sarkú cipők viselését, napközben érdemes kompressziós harisnyát viselni, valamint ha módunkban áll, a lábat felpolcolni. Kedvező hatást érhetünk el a hideg-meleg váltózuhannyal, valamint értornával.

A kirándulások, nyaralások, de akár az otthoni kertészkedés közben is találkozhatunk kullancsokkal. Ritka, de súlyos, kullancsok által terjesztett fertőzés a kullancsencephalitis (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás). A betegségnek 7–14 napos a lappangási ideje, majd láz, légúti tünetek, fejfájás, hányás jelenik meg, ezt követően a láz elmúlik, ami megtévesztő lehet, azonban egy idő múlva már komolyabb panaszok jelentkeznek, akár bénulás, eszméletvesztés is előfordulhat. Éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk megelőzni a fertőzést, ha pedig már kialakult, ismerjük fel a tüneteket. Ha kirándulni indulunk, kövessük a kitaposott ösvényeket, viseljünk hosszú nadrágot, a szárát pedig tűrjük a zokniba. A felsőruházatot tűrjük a nadrágba, a szabadon levő bőrfelületeket kullancsriasztóval kenjük, hogy elkerüljük a fertőzést terjesztő kullancs csípését. Ezek mellett pedig akár védőoltással is megelőzhetjük a betegséget.

A Lyme-kórt szintén a kullancsok közvetítésével kaphatjuk el, melynek jellemző tünete a többnyire 5 cm-nél nagyobb, akár tenyérnyi nagyságúra is megnövő, ovális alakú bőrpír, mely nem csak a csípés helyén jelentkezhet. Ha ilyet tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni, hogy időben megkezdhesse az antibiotikumos kezelést! A Lyme-kór ellen sajnos nincsen védőoltás, azonban a megfelelő öltözködéssel, valamint kullancsriasztó szer használatával csökkenthetjük a csípés esélyét.

Fontos, hogy ezeket az élősködőket megfelelően távolítsuk el. Semmiképp sem szabad zsírral, margarinnal kenegetni, dörzsölni! A bőrhöz közel fogjuk meg, egy csipesz segítségével, de óvatosan, a potrohát ne nyomjuk össze! Lassan húzzuk ki a bőrből! A könnyebb kiszedés érdekében kullancskiszedő csipeszt vagy kanalat is alkalmazhatunk, melyek gyógyszertárakban beszerezhetőek.

Dr. Horváth Imre háziorvos

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)