Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lezárult a szecesszió világnapja alkalmából szervezett játék

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2020. június 10. 19:20
Lezárult a szecesszió világnapja alkalmából szervezett játék
A nyerteseket nyilvánosan sorsolták ki

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Népszerű volt a szecesszió világnapja alkalmából szervezett, gyulai kezdeményezésű országos Facebook-szavazás – emelte ki lapunknak Bagyinszki Zoltán ötletgazda a játék június 10-i, sorsolással egybekötött eredményhirdetésén, a Komló szálloda éttermében.

Emlékeztetett: június 10-én ünnepeljük a szecesszió világnapját, ebből az alkalomból idén többnapos rendezvényt szerveztek Gyulán és Aradon. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt a programok közül kizárólag a virtuális szecessziós tárlat és a Facebook-játék valósulhatott meg, amelyekkel mintegy 15–20 ezer embert sikerült elérniük.

Mint ismertette, a kakukktojás-kereséssel egybekötött játék egy hónappal ezelőtt indult Gyula város hivatalos turisztikai Facebook-oldalán. Ennek keretében az érdeklődők arról is szavazhattak, hogy melyek az alföldi szecessziós építészet legszebb, legkedveltebb épületei. Bagyinszki Zoltán kiemelte: a húsz műemlék közül az egykori gyulai 1-es iskola épülete lett az első 103 szavazattal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kónya István alpolgármester elmondta: Bagyinszki Zoltán kezdeményezésére hetedik alkalommal szerveznek programokat Gyulán a világnap alkalmából. Kifejtette: a fürdővárosban számtalan olyan épület található, amely szecessziós stílusjegyeket visel magán, köztük két országos jelentőségű is: az egykori 1-es iskola és a Komló. Utóbbi kapcsán megjegyezte: szeretnék, ha a szálloda bekerülne a gyulai értéktárba.

Rapport István építész, a Komló hotel tulajdonosa felidézte: a szálloda korábbi épülete 1886-ban létesült, a hotelnek napjainkban otthont adó szárny 1911–12-ben épült a fiatalon elhunyt Mende Valér és Kós Károly tervei alapján. Hozzátette: ez az időszak a szecesszió végének tekinthető, így a szállodán az art deco hatása is felismerhető. Elmondta: a szálloda 1945-ig nagy népszerűségnek örvendett, a japán főherceg és az egyiptomi uralkodó is megfordult itt, de József főherceg és Bartók Béla is vendégeskedett az épületben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A helyszínen sorsolással választották ki a szecessziós játék győzteseit a sikeres megfejtők és szavazók közül. Koszecz Ildikó a Corso Boutique Hotel felajánlását, egy kétszemélyes hétvégi pihenést nyert, Somogyiné Lukács Gizella jutalma egy kétszemélyes vacsora a Komló hotel éttermében, Petrás Lászlóné pedig Bagyinszki Zoltán és Gerle János Alföldi szecesszió című albumát viheti haza.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)