Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mit tegyünk, ha bagolyfiókára bukkanunk?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pénzes SándorMAGAZIN • 2020. június 01. 15:00
Mit tegyünk, ha bagolyfiókára bukkanunk?
A madarak röpképes korukig jó esetben a fák lombjai között nevelkednek

 

Fotó: Pénzes Sándor 

Tavasszal és nyár elején gyakran találkozhatunk a városokban erdeifülesbagoly-fiókákkal. Általában a fészküktől távolabb, gyakran egy fa tövében gubbasztanak.

Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park őrkerület-vezetője elmondta, a fiókák ilyenkor nem mindig szorulnak segítségre. A madarak röpképes korukig jó esetben a fák lombjai között nevelkednek, ezért ez a környezet a legjobb hely számukra. Ha nyugodt, nem forgalmas területen találunk rájuk, a legjobb, ha elhagyjuk helyszínt, így újra gondozásba veszik őket a szüleik.

Mint megtudtuk, a hívóhangjuk alapján a szülők megtalálják, és – ha szükséges – biztonságosabb helyre csalogatják őket. Az is előfordulhat, hogy a fiókák maguktól visszamásznak egy fára.

 

 

Fotó: Pénzes Sándor 

Ha ez nem sikerül nekik, és mégis segítségre szorulnak, akkor a legjobb, ha egy fölfele szétágazó, a madarat több oldalról megtartó ágcsoportot, ágvillát keresünk egy fán, vagy egy erős, többméteres bokrot, és ide helyezzük őket – fejtette ki a szakember.

Erre azért van szükség, mert miután megfogjuk, egy ideig ösztönösen elesettnek, tetszhalottnak mutatkozik a madár, azonban amint úgy ítéli meg, hogy elmúlt a fenyegetettség, jó mászó lévén felküzdi magát a lombkorona magasabb részeire. Ha rossz helyet választunk neki, könnyen leeshet az említett, egy-két percig tartó ellazult, tetszhalott állapota miatt.

Az erdeifülesbagoly-fióka sziszegésével, kattogásával, óriási szemeivel sikeresen távol tudja tartani a macskákat, számára leginkább a kutyák, az autóforgalom és maga az ember jelenthet komolyabb veszélyt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)