Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán telel egy különc gólya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. MAGAZIN • 2016. január 05. 09:00
Gyulán telel egy különc gólya
A szakember szerint néhány példány túlságosan az emberekhez szokott
Magányos gólya sétálgat a DAKK Zrt. gyulai telephelyén. A különc vándormadarat láthatóan nem zavarja a tél, és sérülése sincs, mivel fényképezőgépünk láttán szinte azonnal az egyik világítótest tetejére repült.
____Eredeti-IMG_0566__1_.JPG

a gyulán telelő gólya gyakran sétálgat a DAKK Zrt. telephelyén 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A gólyák itthonmaradása nem ritka jelenség manapság, a tavalyi évben több példánnyal is találkozhattak azok, akik Gyula, Kétegyháza vagy Újkígyós környékén jártak. Ezek leginkább gyűrűvel jelölt állatok voltak, vagyis valamilyen módon emberek közeléből érkeztek. A madarak gyűrűiket leginkább állatkertben vagy orvosi beavatkozások során kaphatják meg, és azokon az értő szemek sok információt találnak az egyes példányok életútjával kapcsolatban.

Boldog Gusztáv környezetvédelmi mérnök a Gyulai Hírlapnak kifejtette: nem baj, ha ezek a madarak itt töltik a telet, segítségre akkor van szükség, ha legyengülnek és nem tudnak repülni. – Ha hagyják magukat megfogni, akkor segítségre van szükségük, ez a gyulai gólya egészen jól repül, valószínűleg nincs gond a fizikai állapotával – tájékoztatta lapunkat a szakember.

Boldog Gusztáv azt is hozzátette, a jelenség oka lehet a klímaváltozás, de akár az is, hogy a gólyák egyre inkább az emberekhez szoknak, és emiatt egyes példányoknak felénk akár több bizalma is lehet, mint saját társai irányába.

– Aki jót akar ezeknek az állatoknak, nem próbálja megszelídíteni, vagy kézből etetni őket, mert azzal egyre inkább elszoknak a természettől. Adhatunk nekik ennivalót, de csakis só és fűszermentes színhúst, például csirkelábat- vagy nyakat, de ha lehet, ne akarjuk közvetlenül nekik átadni a falatokat. Csak tegyük azokat egy fa tövébe, és hagyjuk, hogy amikor gólya arra jár, megtalálja és elfogyassza, amit kapott – sorolta tanácsait a szakember.

Az itthon maradt madarak az emberektől kapott táplálék mellett a téli napokon leginkább egeret és pockot fogyasztanak, amiket többek között a szeméttelepek környékén találnak meg a legnagyobb eséllyel. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)