Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyében mintegy kétezer diák vesz részt duális képzésben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • HÍREK • 2020. április 17. 16:15
Békés megyében mintegy kétezer diák vesz részt duális képzésben
A járvány idején sem állt le a duális rendszerben tanuló diákok gyakorlati képzése

Békés megyében mintegy kétezer diák vesz részt a duális képzésben tanulószerződéssel. Ők azok, akik idén március 15-ig vállalkozásoknál, cégeknél, egyéb szervezeteknél sajátították el az általuk választott szakma gyakorlati részét. A veszélyhelyzet bejelentése óta a tanulók 81 százaléka digitálisan vagy személyes jelenléttel oldja meg a szakmai gyakorlatát a képzőhelyeken – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

felvételünk illusztráció

Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

– Ha ehhez hozzászámoljuk az egészségügyi és a szociális szférát, ahol a tanulók többsége az iskolájában kap digitális munkarendű gyakorlatot, az egyéb szakképesítésben kevés az a tanuló, akit vissza kellett küldenünk a szakképző iskolába szakmai gyakorlatra – fejtette ki. Hozzátette: ezzel sikerült megtartaniuk a tanulószerződéses rendszerüket. 

Elmondta: az elmúlt egy hónap komoly feladat elé állította a szakképzési osztály dolgozóit. Hangsúlyozta: bár a virtuális gyakorlat nem egyenértékű a személyes jelenléttel megvalósított gyakorlattal, de kiegészítője lehet az eddigi ismeretátadásnak.

– Természetesen vannak szakmák, ahol jól el lehet boldogulni a virtuális térben, és vannak szakmák, amelyek esetében nagy szükség van a gyakorlati oktató kreativitására, hogy heteken át újabbnál újabb feladatot találjon ki a tanuló számára. Ebben segítenek a szakképző intézmények is, de a kamara is gyűjti a „jó gyakorlatokat”.

Mészárosné Szabó Anna jelezte: a pályaorientációs kollégák is áthelyezték tevékenységüket a digitális térbe. Hozzátette: az 5–6.-os tanulóknak ötfordulós online versenyt írtak ki, melynek elindult az első fordulója. Ehhez a bmkik.hu/palya oldalon lehet csatlakozni. 

– Nagy szívfájdalmunk a szakmai versenyek leállítása, hiszen március 16-ig hat Békés megyei tanulónk jutott be a döntőbe, és több szakma még a középdöntő előtt állt – tette hozzá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)