Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fontos, hogy langyos földbe kerüljenek a gumók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. április 12. 07:00
Fontos, hogy langyos földbe kerüljenek a gumók
A burgonya vetését már sokan erőltetik

Képünk illusztráció

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A gyep ápolását is elkezdhetjük. Az enyhe tél miatt a mohák alaposan elszaporodtak, beborították pázsitunkat, főleg az árnyékosabb részeit.

A vasgálicos permetezés eddig mindig bevált, és a környezetet sem szennyezi. Ha sikerült kipusztítanunk  a mohát, amit a megfeketedése vagy elbarnulása jelez, gyepszellőztetést is végezzünk. A megritkult, kipusztult területeken vessük újra a füvet, majd – ha módunk van rá – lassú lebomlású, komplex műtrágyával is kínáljuk meg, hogy a tavaszi esők vagy az öntözések meggyorsítsák pázsitunk rehabilitációját. A reggelenkénti fagyok ezt a folyamatot erősen lassítják, legyünk türelmesek.

A burgonya vetését már sokan erőltetik. Azt javaslom, hogy a barázdát még a vetés előtti napon húzzák ki, hogy a föld átmelegedjen a napon. Fontos, hogy langyos földbe kerüljenek a gumók, mert ez elősegíti a csírázást. Számítsunk rá, hogy még kelés után is lehetnek fagyok. Ilyenkor még lehet a vetésre földet húzni, mintegy megvastagítva a talajtakarót.

A napokban igen sokat fújt a szél, ami kiszárította a földet. Öntözzük meg a vetéseket, hogy a magok körül ne száradjon meg a talaj.

Az ősszel és tavasszal ültetett fákat, cserjéket is locsoljuk, mert az ő gyökereik is érzékenyek. Természetesen még ültethetők gyümölcsfák is, amíg beszerezhetők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)