képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
Tavasz elején sok ember érzi fáradtnak, kimerültnek magát. Ezt az állapotot tavaszi fáradtságként diagnosztizáljuk. Ezt az okozza, hogy tél végére csökken szervezetünk vitaminellátottsága, főleg a D-vitamint illetően. Ráadásul egyre melegszik az idő, így előkerülnek a vékonyabb ruhadarabok is. Sokan, főleg a hölgyek közül, ilyenkor döbbennek rá, hogy a téli hónapok alatt 1-2 ruhadarabot „kinőttek”. Hogy nyárra formába hozzák magukat, elkezdődik a nagy fogyókúrák időszaka.
Megszámlálhatatlan fogyókúrás módszer van, ami sikerrel kecsegtet, 4, 8, 12 héten belül ígér látványos eredményt. Pl. a ketogén étrend, az Atkins-diéta, a zónadiéta, az elválasztó étrend, a 90 napos diéta, a vércsoport szerinti étrend.
Igen! Rövid távon tényleg eredményt ad, de ha a diétának vége, a leadott kilók rövid időn belül vissza is jönnek. Ezekkel a diétákkal rendszerint lelassítjuk az alapanyagcserénket, mert gyakran nagyon minimális kalóriabevitelt írnak elő. Ám miután visszatérünk a hagyományos táplálkozásunkhoz, visszajönnek a leadott kilók és még pár plusz is velük együtt. Ezzel tehát hosszú távon kizsákmányoljuk a szervezetünket, hiszen az ilyen diéták az egészség megőrzését figyelmen kívül hagyják. Hogy ez ne következzen be, naponta legalább 1200 kcal legyen az energiafogyasztásunk.
A szervezet egészséges működéséhez szükség van a szénhidrát, fehérje, zsír megfelelő arányú (50-20-30 energia%) és mennyiségű bevitelére, mert ha ez eltolódik, és hosszú távon fennáll, a szervezet egészségkárosodásához vezet, nem pedig hosszú távú súlycsökkentéshez. A szénhidrát nélkülözhetetlen az izomműködéshez és a vegetatív idegrendszer működéséhez, ezért a hiánya csökkenti a fizikai, szellemi teljesítőképességet. A szénhidrát váltja ki a telítettségérzést és a szerotoninhatást (boldogsághormon).
A fehérjék a test alapvető építő téglái, ezért hiányuk izomsorvadást, gyerekeknél fejlődési, növekedési zavarokat okozhat. A zsírok biztosítják az energiát a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás során törekedjünk a következőkre:
- Együnk változatosan! A változatos alapanyagok fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezetünk megfelelő tápanyagellátását.
- Mindennap együnk legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt!
- Naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket!
- Fogyasszunk naponta teljes kiőrlésű kenyeret!
- Csökkentsük a zsírfogyasztást! A főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben való sütést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
- Csökkentsük a cukorfogyasztást!
- Használjunk kevesebb sót!
- Igyunk legalább 1,5 liter vizet!
- Négyszer-ötször együnk naponta!
- Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek! Ne felejtsük el, hogy az egészséges életmódhoz a táplálkozáson kívül a rendszeres testmozgás is hozzátartozik!




























