Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a metszési időszak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. február 16. 07:00
Itt a metszési időszak
Várjunk tavaszig türelemmel!

Képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A metszési időszakban a díszbokraink metszése közben, a szaporításra is gondolva, dugványokat vághatunk. A dugványokat homokba, perlitbe, tőzegbe vagy ezek keverékébe ássuk be!

Beöntözés után kupacoljuk fel, majd a tavaszi kihajtásig várjunk türelemmel! A kis hajtások kibújnak, mint a kis teknősök a tengerparti homokból. Dugványozásra alkalmasak a spireae-félék, a fagyalok, az aranyvesszők, a gyöngyvesszők, közepes sikerrel a feketeberkenye is. Próbálkozzunk!

Hamarosan a levendulákat, zsályákat is vissza kell vágni. Nem szabad hagyni, hogy megfásodjanak, mert esetleg az öregebb hajtások már nem akarnak kihajtani. Ha találunk jó állapotú, egyéves hajtást, ledugványozhatjuk, elvileg meg kell gyökeresednie.

A trombitafolyondárt is vissza lehet vágni, ne öregedjenek le a hajtásvégek. Mindig a friss hajtások hozzák a virágokat. Úgy kell visszavágni, hogy minél több friss hajtás legyen az eredmény.

A másik kúszó kedvenc a kúszó akác (kínai), amelynél a többéves részek hozzák a fürtöket, úgyhogy e tudást felhasználva álljunk a metszésükhöz! A kúszónövényeink hajtásai, ha a földön vannak, többnyire legyökeresednek. Ősszel ezeket felszedve, leválasztva átültethetjük.

A tavasz itt van a nyakunkon! Ha van helyünk, anyagunk és kedvünk készítsünk odút kis madárkáinknak!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)