Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar radar napjára emlékeztek Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2020. február 06. 11:30
A magyar radar napjára emlékeztek Gyulaváriban
Az ünnepség keretében megkoszorúzták Bay Zoltán emlékművét

A magyar radar napjára emlékeztek február 6-án Gyulaváriban, a helyi református templomkertben. Az eseményen a városvezetést Kónya István alpolgármester, Csige Gábor jegyző és Szabó Károly önkormányzati képviselő képviselték, mellettük jelen voltak az 54. Veszprémi Radarezred békéscsabai katonái.

Pacadzisz Oresztész és török lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Pacadzisz Oresztész, a polgármesteri hivatal önkormányzati és kulturális osztályának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Arra emlékezett, hogy 74 évvel ezelőtt ezen a napon Bay Zoltán elvégezte a holdradar-kísérletet, amivel gyerekkori álma vált valóra.
 
– Megérintette a Holdat, és azóta a magyar radar napjaként ünnepeljük ezt a napot. 1994 óta a honvédok is csatakoznak hozzák – emelte ki az osztályvezető.
 
A folytatásban Török Lajos százados, a MH 54. Veszprém Radarezred parancsnok-helyettese tartotta meg köszöntőjét. Bay Zoltán munkásságára emlékezve sorolta el annak legfontosabb, legjelentőségteljesebb állomásait.
 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Egyedülálló eljárással mérte meg a Föld és a Hold távolságát, amelynek napját a magyar űrkutatás kezdetének is tekintjük – hangsúlyozta Török Lajos
 
A beszédek után a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a templomkertben a gyulai önkormányzat, a Bay Zoltán általános iskola és a Veszprémi Radarezred nevében.
 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)