Fotó: pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A metszések ideje lassan eljön. A legfontosabb a metszőolló állapota! Az éleknél a tengely is fontosabb, hiszen az olló pengéi közé nem tud beszorulni a vessző, ha nem merőlegesen vesszük az ágat az olló nyílásába.
Az ollót szedjük szét, és alaposan takarítsuk meg a rászáradt régi növényi nedvektől. A belső oldalait fenőkővel fenjük át, főleg azért, hogy az esetleges sodrát az éleknek lecsiszoljuk. Miután ezzel végeztünk, finom olajjal kenjük be, majd száraz ruhával törölgessük át! A tengelyt és az olló belső oldalait nívós gépzsírral, például a Stihl cég tubusos kenőcsével, mely igen jó minőségű, kenjük be, majd szereljük össze! A rugó kenése is igen fontos, hisz nem mindegy, mekkora erőt kell kifejtenünk az olló becsukásához, naponta akár ezerszer is. A csavarrugó belső oldalát is kenjük be – erre kiválóan alkalmas a fültisztító pálcika –, ezután pár csattogtatás után töröljük le a felszínen lévő zsírt. Ezt a zsírozást hetente ismételjük meg napi többórás használat esetén.
Megéri a foglalatosság, mert egy jó olló egy életre is elég lehet. A másik fontos szerszámunk a kézi fűrész, amely adott esetben igen balesetveszélyes alkalmatosság. Egy jó méretű háromszögreszelővel (ne erősen) reszeljük meg úgy, hogy az edzett felületet megőrizzük. Ha szükséges, naponta kenjük át a pengét finom olajjal, hogy a fák nedvei ne tapadjanak a pengére, csakúgy, mint a metszőollónkra. Ha nem csúszik a penge a fűrészelt vájatban, nagyon fárasztó lesz a vagdalkozás.