Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Obstipáció – néhány finom és olcsó recept, amivel csodákat érhetünk el

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. január 17. 00:00
Obstipáció – néhány finom és olcsó recept, amivel csodákat érhetünk el
Az étrend lényege a magas rosttartalmú ételek fogyasztása

Az utóbbi időben egyre többen fordulnak hozzám segítségért szorulásos panaszaik miatt. Mivel másokat is érinthet ez a probléma, ezért szeretnék néhány szót ejteni az étrendi kezelés lehetőségeiről. A székrekedés napjainkban minden 4-5. embert érinti. Az egészséges felnőtt ember általában naponta egyszer ürít székletet, de van, aki tökéletes egészség és jó közérzet mellett is csak 2-3 naponta székel. Ez alkati kérdés.

Alkalmi székrekedést okoz legtöbbször a megszokott környezettől való eltérés, pl. utazáskor. Idült székrekedés számos okból jöhet létre: fogyókúra, rendszertelen étkezés, salak- és rostszegény táplálék fogyasztása, bélbeidegzési zavarok, kevés folyadékfogyasztás, pszichés okok, mozgás szegény életmód stb. A székrekedés kezelését először megfelelő étrenddel, mozgással, esetleg reggeli cukros tejjel próbáljuk megszüntetni. Időseknél, ha ezek az életmód- és táplálkozásbeli változtatások nem segítenek, ne féljünk hashajtóhoz nyúlni, mert a székrekedéssel járó erőlködés vérnyomás emelkedéshez, agyi történéshez, tüdőembóliához vezethet.

Az étrend lényege a  magas rosttartalmú ételek fogyasztása. A növényi rostok cellulózt és pektint tartalmaznak, ezek megnövelik a széklet mennyiségét. Minél jobb a rostos táplálék vízkötő képessége, annál jobban növeli a széklet volumenét, és válik lágyabbá a széklet. A rostok akkor tudják áldásos hatásukat kifejteni, ha odafigyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra (napi 1,5-2 liter) is. Szakítson elegendő időt az evésre, s rágjon meg mindent alaposan!

Íme néhány finom és olcsó recept, amivel csodákat érünk el:

 

Alma-sárgarépa saláta

1 nagy alma
1 db közepes sárgarépa
1 teáskanál méz
fahéj
gyömbér


Az almát és a sárgarépát lereszeljük, majd hozzáadjuk a mézet, ízlés szerint fahéjjal és őrölt gyömbérrel ízesítjük. Kiváló tízóraira és uzsonnára.

Energia:     187 kcal
Fehérje:       2 g
Zsír:          1 g
Szénhidrát:   38 g    

 

Ínyenc sárgarépa-saláta

50 dkg sárgarépa
4 evőkanál olaj
cukor, ecet, 

Megtisztítunk és karikára vágjuk a sárgarépát, és annyi sós vízben, hogy ellepje, 15 percig főzzük. Ezután egy kevés ecettel meg cukorral ízesítjük, hogy kellemesen savanykás ízű legyen a leve, és hagyjuk kihűlni. Opálosra keverjük egy fél citrom levét egy mokkáskanálnyi mustárral, és négy evőkanál olajjal, egy csipet cukorral meg sóval ízesítjük, belevágunk apróra egy csokor zöldpetrezselymet. Ezzel a mártással keverjük össze az alaposan lecsepegtetett répát. Jól behűtve kínáljuk. (Az olajos salátamártást ízesíthetjük tavasz felé petrezselyem helyett egy csokor összevagdalt snidlinggel is.)

Energia:      329 kcal     
Fehérje:        6 g
Zsír:           9 g
Szénhidrát:    60 g



Az adag saláta kb. 200-300 Ft.

 

Joghurtos saláta

1 fej saláta
1 pohár joghurt
ketchup
mustár
citromfű, só

A joghurtot simára keverjük a ketchuppal, a mustárral az apróra vágott citromfűvel és sóval. Ebben a páclében forgatjuk meg a széles csíkokra vágott salátaleveleket. Párolt hússal vagy szezámmagos bundázott hússal fogyaszthatjuk.

Energia:      179 kcal     
Fehérje:       10 g
Zsír:           9 g
Szénhidrát:    14 g

Ez a saláta 80-100 Ft.

 

Aszaltgyümölcsös kenyér

20 dkg füge, 20 dkg datolya, 25 dkg aszalt szilva, 5 dkg mazsola, 5 dkg kandírozott  narancshéj, 10 dkg egész dió, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só. ( datolya, füge helyett más gyümölcs is alkalmazható, hogy olcsóbb legyen), 80 ml (sütő)rum, 125 ml tej, 1 dkg élesztő, 8 dkg liszt

A fügét, datolyát, szilvát apró kockára vágjuk. A mazsolával, narancshéjjal és dióval együtt elkeverjük a fűszerekkel és a rummal. Tálba tesszük, lefedjük, és egy éjszakát érni hagyjuk az ízeket. Másnap a langyosra melegített tejben felengedjük az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, sót, összedolgozzuk. A gyümölcsöket a tésztához adjuk. A gyümölcsös tésztát három részre osztjuk, kerek cipóvá formáljuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejüket megkenjük felvert tojással, és ízlés szerint egész (héj nélküli) mandulával dekoráljuk. 170 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.

Energia:       3255 kcal     
Fehérje:         51 g
Zsír:            75 g
Szénhidrát:     572 g    

Ez a rostokban gazdag sütemény  1200-1500 Ft.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)