Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A koraszülött a legnagyobb hős!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • HÍREK • 2019. november 17. 21:22
A koraszülött a legnagyobb hős!
Gyula városa is ünnepelt a koraszülöttek világnapján

Lilába öltözött a gyulai Almásy-kastély november 17-én, vasárnap este a koraszülöttek világnapján. Az esemény szervezői így kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon ma minden tizedik gyermek korábban érkezik. Az ünnepségen elhangzott: Békés megye lakossága példával jár elől, hisz összefogott, hogy segítsen az érintetteken.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az ország több középületéhez hasonlóan a gyulai Almásy-kastélyt is lila fénnyel világították meg a koraszülöttek világnapjának estjén, hogy felhívják a figyelmet az érintett családokra, és mindazokra, akik értük dolgoznak. A rendezvény a Világóránál kezdődött, ahol a közösségi összefogással beszerzett és felszerelt mentőautót kívül-belül megtekinthették az érdeklődők. A menet innen indult el az Almásy-kastélyhoz, ahol teával, pogácsával és jó szóval várták a sokaságot.

Az ünnepségen Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke, az esemény egyik főszervezője mondott köszönetet az érintett családoknak, amiért kitartottak, hisz nagy küzdelmeken vannak túl, és azoknak a kórházi nővéreknek, akik a nap huszonnégy órájában vigyáznak a picikre, szívvel-lélekkel vesznek részt a mentésben, szállításban.

A főorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon ma minden tizedik gyermek korábban érkezik, ami évente 8 ezer csecsemőt jelent, közülük másfél ezren ezer gramm alatti súllyal jönnek a világra. Úgy vélte, a számok alapján a koraszülöttség népbetegségnek számít. Kiemelte: akik a megsegítésükön fáradoznak, tudják, hogy a koraszülöttek a legerősebbek, ők a valódi hősök, az igazi harcosok. A világnap lila színe is erre utal: a hitet, a reményt, az együttérzést, a bátorítást jelképezi.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed a Békés megyei összefogás fontosságáról is szólt. Aláhúzta: nagyszerű eredményeik, többek között a mentőautó beszerzése és felszerelése nagyon sokaknak köszönhető, és igazolása annak, hogy jó irányba haladnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az ünnepségen a Gyulavári Kézimunka Szakkör tagjai kilencven saját készítésű babatakarót és kissapkát adtak át az alapítványnak, majd Baracsi István szórakoztatta zenei összeállításával az egybegyűlteket.

A november 17-i rendezvény a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, a Korábban Érkeztem Alapítvány, Gyula város önkormányzata, Gyula Város Balesetmegelőzési Bizottsága, az Erkel Ferenc Kulturális NKft., Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója és a Koramentorház együttműködésében valósult meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)