Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 209 éve született Erkel Ferenc

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. november 07. 17:09
209 éve született Erkel Ferenc
Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak a zeneszerző szülőházánál

Zámori Ida 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Erkel Ferenc emléke ott él bennünk, gyulaiakban, magyarokban – hangsúlyozta Zámori Ida, az Erkel-gimnázium igazgatója november 7-én a zeneszerző születésének 209. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen, a komponista szülőházánál.

Emlékeztetett: Erkel Ferenc nemcsak zeneszerző volt, hanem a magyar nemzeti opera megteremtője, a Zeneakadémia igazgatója, zongoraművész, karnagy és zenepedagógus.

Felidézte: a Gyulán született komponista szerezte a Himnusz, valamint az első magyar nyelvű opera, a Hunyadi László és a Bánk bán című opera zenéjét.

Gárdonyi Géza Aranymorzsák című művét idézve úgy fogalmazott: Erkel Ferenc életműve azt üzeni nekünk, hogy tudnunk kell, honnan és milyen tervekkel indulunk el, de szakértelemre és akaratra is szükségünk van céljaink megvalósításához.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

„Az akarat erejét leginkább az értelem hordozza. Elménk kiválóságát bizonyítja, ha összeszedetten, kitartóan küzdünk, példaképet állítunk magunk elé” – fejtette ki. Hozzátette: A zeneszerző „élete végéig dolgozott a művészi akaratért”.

A rendezvényen a magyar himnusz mellett a zeneszerző által komponált Szózat is elhangzott az Erkel Ferenc Vegyes Kar előadásában. Az ünnepség végén a résztevők koszorúkat és virágokat helyeztek el a szülőház falánál.

A fürdővárosban több programot is szerveztek a komponista születésének évfordulója kapcsán. Az Apor téri megemlékezés után zenetörténeti vetélkedőre várták az érdeklődőket az Erkel Ferenc Emlékházba, majd koszorúzást tartottak az Erkel téren, a zeneszerző mellszobránál.   

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseménysor a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ünnepi hangversenyével zárul a városháza dísztermében, ahol Rózsavölgyi Márk, Egressy Béni, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Carl Maria von Weber művei csendülnek fel. A koncerten Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, a zeneszerző egyenes ági leszármazottja vezényel.

Az esten átadják a gyulai önkormányzat által alapított Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjakat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)