Fotó: pixabay.com
A kelkáposzta az egészségünkért felelős fontos tápanyagok tárháza. A kalcium, kálium és magnézium, vas, valamint az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin és karotin tartalma immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatással bírnak. Az idegrendszerre és az emésztésre is jótékony hatással van. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható, de egy kis kreativitással változatosan is elkészíthető.
Kelkáposztás penne
Hozzávalók (4 adag):
- 40-50 dkg kelkáposzta
- 2 szál újhagyma
- 10 dkg kockázott bacon
- 20-25 dkg sonkaszalámi
- 2 dl főzőtejszín
- 50 dkg penne
- só
- bors
A tésztát sós vízben kifőzöm. Amíg fő, addig elkészítjük a kelkáposztát. A kelkáposzta levelekből kivágjuk a vastag, eres részt és ujjnyi vastag csíkokra szeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a sonkát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a bacont, hozzáadjuk a hagymát. Pár percig pirítjuk, majd a sonkaszalámit és a felcsíkozott kelkáposztát is beletesszük. Miután összeesett a káposztalevél, pici vizet öntünk alá. Ízesítjük sóval, borssal, és puhára pároljuk. Ekkor ráöntjük a főzőtejszínt. Amint felforr, már készen is van. Összekeverjük a megfőtt pennével.
- Energia: 2893 kcal
- Fehérje: 73,9 g
- Zsír: 100 g
- Szénhidrát: 51,1 g
Egészségükre!


























