Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelkáposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. szeptember 22. 16:30
A kelkáposzta
Szalai Ilona dietetikus rovata

Feljegyzések szerint Savoya környékéről származik, s olaszkáposztának is nevezik. Könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.

Fotó: pixabay.com

A kelkáposzta az egészségünkért felelős fontos tápanyagok tárháza. A kalcium, kálium és magnézium, vas, valamint az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin és karotin tartalma immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatással bírnak. Az idegrendszerre és az emésztésre is jótékony hatással van. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható, de egy kis kreativitással változatosan is elkészíthető.

 

Kelkáposztás penne

Hozzávalók (4 adag):

  • 40-50 dkg kelkáposzta
  • 2 szál újhagyma
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 20-25 dkg sonkaszalámi
  • 2 dl főzőtejszín
  • 50 dkg penne
  • bors

A tésztát sós vízben kifőzöm. Amíg fő, addig elkészítjük a kelkáposztát. A kelkáposzta levelekből kivágjuk a vastag, eres részt és ujjnyi vastag csíkokra szeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a sonkát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a bacont, hozzáadjuk a hagymát. Pár percig pirítjuk, majd a sonkaszalámit és a felcsíkozott kelkáposztát is beletesszük. Miután összeesett a káposztalevél, pici vizet öntünk alá. Ízesítjük sóval, borssal, és puhára pároljuk. Ekkor ráöntjük a főzőtejszínt. Amint felforr, már készen is van. Összekeverjük a megfőtt pennével.

  • Energia: 2893 kcal
  • Fehérje: 73,9 g
  • Zsír: 100 g
  • Szénhidrát: 51,1 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)