Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Családtörténet-kutatást segítő program indult a levéltárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. október 24. 09:39 • Frissítve: 2019. október 24. 13:10
Családtörténet-kutatást segítő program indult a levéltárban
Az oktatás a Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen programja keretében valósul meg

 

Fotó: MNL Békés Megyei Levéltára 

Hetedíziglen címmel indított 2019 őszén többéves családtörténet-kutatást népszerűsítő, segítő projektet a Magyar Nemzeti Levéltár. A programba a gyulai archívum is bekapcsolódott. Októberben már háromszor vettek részt oktatáson az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) új genealógiai programja a családtörténet-kutatásra fókuszál, amely sokkal szélesebb spektrumot biztosít, mint a családfakutatás: segítségével számos életmód- és helytörténeti vonatkozású adat is felderíthető, nyilatkozta Szabó Dorottya, az MNL főlevéltáros.

A családtörténet-kutatás során kiderülhet többek között az, milyen foglalkozásokat űztek, milyen településeken éltek, voltak-e birtokaik a felmenőknek. Az MNL minden egyes megyei levéltárának munkatársai ehhez nyújtanak szakmai támpontokat a szervezett csoportfoglalkozásokon.

A program keretében az MNL két ingyenes kiadványt is megjelentetett. Az egyiket az általános iskolások részére, a másikat a tőlük idősebbeknek. A kezdeményezés országos megnyitóján a középiskolás, illetve felnőtt korosztálynak szánt munkafüzetet Czégé Petra, az MNL Békés Megyei Levéltárának segédlevéltárosa mutatta be.

A Petőfi téri gyulai archívumban októberben már három alkalommal tartottak egyórás oktatást. A részvételi lehetőségekkel kapcsolatban Héjja Julianna Erika főlevéltáros nyújt tájékoztatást telefonon, személyesen vagy a csaladtortenet.beml@mnl.gov.hu e-mail-címen. A következő összejövetel október 25-én lesz este fél hattól.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)