Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Amikor a nő szembenéz önmagával

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. szeptember 27. 08:20
Amikor a nő szembenéz önmagával
Séllei-Andruska Annának és Hollósiné Mancz Fatime Nórának nyílt kiállítása a művelődési házban

Testtől lélekig címmel nyílt meg szeptember 26-án az Erkel Ferenc Művelődési Központban Séllei-Andruska Anna és Hollósiné Mancz Fatime Nóra kiállítása, amely elsősorban a nőiességről és az egyénben megbúvó gyermeki én felnőttes értelmezéséről szól. A két alkotó újszerű törekvéseit Durkó Károly, Gyula város önkormányzata képviselő-testülete kulturális és oktatási bizottságának elnöke méltatta.

Durkó KárolyLovas-Tóth Kata, Séllei-Andruska Anna és Hollósiné Mancz Fatime Nóra

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Ha egyedül vagyok az ég alatt, nem nő vagyok, hanem ember. A házban lehetek nő: rakodok, szépítek, etetek, figyelek. A férjemnek lehetek nő: ölelek. A családnak, a világnak is: gondoskodom, mosolygok. A ruhának és a sminknek nő vagyok, de a tükörnek nem. A tükör előtt ember vagyok: a szememet nézem, nem az arcomat. Mindig szembe akarok nézni magammal. Ha nézek: figyelek. Nem akarok tetszelegni, kedves, gügyögő, gyöngéd, megértő lenni, félni sem akarok: csak érteni – Szabó T. Anna idézett soraival Lovas-Tóth Kata köszöntötte a Testtől lélekig című kiállításmegnyitó közönségét a művelődési központ földszinti galériájában. Hollósiné Mancz Fatime Nóra alkotásairól így fogalmazott: elsősorban a nőiesség, a női princípium és az anyaság egységére épülnek fel, Séllei-Andruska Anna kisteremben látható képeiről pedig azt mondta: az egyénben megbúvó gyermeki évek kivetüléseit közvetítik felnőttes gondolatokkal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A művészeket Durkó Károly, Gyula város önkormányzata képviselő-testülete kulturális és oktatási bizottságának elnöke méltatta. Megjegyezte, a tárlat képeiről az jutott elsőként eszébe, mennyire szép, mennyire örök és mennyire szabad tud lenni a művészet, majd az úttörői munka fontosságáról beszélt. Szólt arról, hogy az újítás már a magyar modernizmus megteremtőinél, a nagybányaiaknál is megmutatkozott, abban a folyamatban, amikor a „haladók” kimentek festeni a természetbe. S bár a kezdeményezés formabontónak számított, néhány év múlva már maradinak tűnt. Jöttek nyomukban a „vadak”, akik elődeiknél meghökkentőbb módon mutatták meg, miben áll a művészet ereje, hangsúlyozta Durkó Károly.

Kohán György szintén egy olyan művészeti törekvést valósított meg, amely a maga korában egyedülálló volt, mutatott rá a kiállítás méltatója. Őt sem értették meg, nem is igazán fogadták be. Kiemelte: noha nem törvényszerű, hogy a rendhagyót elutasítsa a néző, a legtöbb esetben mégis ez történik. Ha tehát elismerést nem is, egy dolgot mindenképp kapnak a bátor művészek: szabadságot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Testtől lélekig című válogatásról kifejtette: szemlélőjük meghökkentő, szokatlan képeket lát, hisz mindkét alkotó új utakon jár. Nemcsak a munkájuk végeredménye tér el a hétköznapitól, hanem az alkotás módja is. Aláhúzta: amennyiben azokra a festményekre, grafikákra figyelünk, amelyek az anyasággal és a gyermekkel foglalkoznak, szintén különleges, rendkívüli megfogalmazással találkozunk. Fontosak az újítások, és az a jó, ha ezek meghökkentők, fogalmazott.

Durkó Károly záró gondolataiban azt javasolta, próbáljuk meg értelmezni és átélni a műalkotásokat, kíséreljünk meg szabadnak lenni általuk. Amennyiben átérezzük ennek jelentőségét, a kiállított munkák velünk maradnak, és nem leszünk többé egyedül.

A helyszínen a kiállítók eddigi pályafutásáról is képet kap a látogató. Megtudhatja, hogy mindketten számos egyéni és csoportos tárlaton vettek már részt. A kiállítás október 15-ig tekinthető meg ingyen.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)