Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ma este mutatják be a Toldi című gyulai játékfilmet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. szeptember 20. 14:35 • Frissítve: 2019. szeptember 20. 19:35
Ma este mutatják be a Toldi című gyulai játékfilmet
Az alkotásról premier előtti zárókonferenciát tartottak a városházán

Díszbemutató helyszíne lesz ma, szeptember 20-án este 6 órától, illetve fél nyolctól a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ színházterme. Itt mutatják be az Együttműködés Nagyszalonta-Gyula határmenti térség lakossága körében elnevezésű projekt keretében megvalósult Toldi című játékfilmet. A premiert zárókonferencia és kerekasztal-beszélgetés előzte meg a városházán. A rendezvényen elhangzott: október 4-én a vár falára is kivetítik a produkciót, október 14-től pedig Toldi-hetet tartanak a várszínházban.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az esti premier előtti kerekasztal-beszélgetést, amelyre Nagyszalontáról is népes küldöttség érkezett, Kónya István, Gyula város alpolgármesterének köszöntője nyitotta meg. Az alpolgármester, aki a film elkészítésében producerként vett részt, köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a több hónapos munkában. Török László nagyszalontai polgármester üdvözletét a hajdúváros jegyzője, Patricia Ivanciuc tolmácsolta. Ebben elhangzott: a projekt sikerrel zárult.

Az előzményekről Kónya István elmondta, az együttgondolkodás tavaly novemberben indult, eredménye egy teljesen úttörő, egyedi produkció lett, hisz Arany János Toldiját soha senki nem dolgozta még így fel. Kiemelte: a film nem kosztümös, nemcsak hírességek szerepelnek benne, hanem gyulai és nagyszalontai diákok. Mivel Arany művét már a hatodik osztályban tanítják, úgy gondolták, fiatalok bevonásával valósítják meg elképzeléseiket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A stáb tizenkilenc forgatási napon és több mint háromszáz munkaórán van túl. Olyan sztárvendégekkel dolgozhattak együtt, mint Kovács Vanda, Koncz Gábor, Kovács István, Reviczky Gábor, Fekete László, Kara Misa és Szabó Tibor. Kónya István így fogalmazott: bíznak benne, hogy a film megszületése révén a gyulai és a nagyszalontai színészpalánták is eljutnak majd egyszer oda, hogy Jászai- és Kossuth-díjas művészek legyenek. A táptalajt már megkapták ehhez, mondta a tisztségviselő.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a filmet október 4-én a gyulai vár falára is ki fogják vetíteni, majd jelezte: október 14-től Toldi-hetet tartanak a Gyulai Várszínházban. A délelőtt 11 órakor kezdődő vetítésekre elsősorban az iskolásokat várják, október 16-án és 18-án este hatra pedig a felnőtteket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A kerekasztal-beszélgetésen Varga Enikő, Nagy Anett, Szabó Viktória, Berndt Richárd, Rabi Bendegúz és Bedreag Stefánia mint szereplő kapott szót, de Jobbágy Zoltán operatőr, Nagy-Lackó Balázs forgatókönyvíró és Baranyi Tamás rendező is beszámolt személyes élményeiről. A tapasztalatcserébe a többnyire statisztákból álló hallgatóság is bekapcsolódhatott, és kifejthette, hogyan élte meg első filmszerepét, sikerült-e közelebb kerülnie Arany János Toldijához, jobban megismernie önmagát.

A vallomásokból kiderült: volt, akinek testhezálló karaktert kellett eljátszania, például Nagy Anettnek, ám akadt olyan is a csapatban, akinek jócskán át kellett formálódnia ahhoz, hogy az alakítása hitelessé váljon. Így például Rabi Bendegúznak. Abban mindenki egyetértett, hogy kiváló csapattá kovácsolódtak össze, és készen állnak arra, hogy egy újabb filmben is kipróbálják magukat.

Az esti premierre regisztráció útján foglalhattak jegyet az érdeklődők. A jegyek mindkét alkalomra elkeltek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)