Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 3,5 hektár erdőt telepítenek az eleki úti szennyvíztelep területén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. szeptember 20. 13:00 • Frissítve: 2019. szeptember 20. 17:40
3,5 hektár erdőt telepítenek az eleki úti szennyvíztelep területén
Az önkormányzat további erdősítést tervez a Kálvária-domb mögötti területen is

3,5 hektár tölgyerdőt telepítenek az eleki úti szennyvíztelep területén – számolt be róla Görgényi Ernő polgármester, Ökrös István önkormányzati képviselő, mezőgazdasági tanácsnok és Veres András, a gazdasági erőforrások bizottságának tagja szeptember 20-án sajtótájékoztatón.

ökrös istvángörgényi ernő és veres andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta, hogy Gyula városához összesen 23416 hektár külterület tartozik, amelyből 4253 hektár erdő, a fennmaradó rész szántó, legelő és egyéb, tehát a külterület közel ötöde erdő. A megyében található erdők közel fele a fürdőváros közigazgatási területén található.

A polgármester emlékeztetett: Áder János köztársasági elnök a napokban városunkban tartott előadást, amelyben elmondta, hogy Magyarországon folyamatosan növekedik az erdőterületek nagysága, ehhez a tendenciához pedig Gyula városa is csatlakozni szeretne, hiszen az erdőterületek növelésének munkájából az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket.

A városvezető kiemelte: Gyula északi és keleti része megfelelően erdős, valamint a déli és nyugati részeken is vannak erdők, de ezeken a területeken szeretnék növelni az erdőfelületet, így a képviselő-testület döntésének értelmében 3,5 hektár tölgyerdőt telepítenek az eleki úti szennyvíztelep területén.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Megtudtuk, hogy 2011-ben és 2015-ben 10,6 hektár erdőt telepített a Kálvária-domb mögött a város vezetése, ahol 29,5 hektár önkormányzati terület áll rendelkezésre, itt további erdősítést is terveznek a jövő év során.

A polgármester elmondta: a telepítés pontos helyének és az alkalmas fafajták kijelölésére, a szakmai megalapozottság érdekében az önkormányzat szakértőt fog megbízni a feladattal. Hozzátette: a munkálatokat remélhetőleg a 2020-as év őszén kezdhetik el.

Ökrös István saját példája miatt is örül a kezdeményezésnek, ugyanis az állatkórház mellett huszonöt évvel ezelőtt telepítettek erdőt, amely a nyári melegben a hőmérsékletet is kitűnően szabályozza, nem beszélve a levegő minőségéről.

Veres András hangsúlyozta, hogy az erdőtelepítés hosszú távú befektetés. Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a fák védik a várost a széltől, a viharoktól, a portól, és általuk kevesebb kár keletkezik a gazdasági területekben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)