Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erdélyi színházi hét diáktáborral

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • I. Y. • KULTÚRA • 2019. szeptember 01. 17:15
Erdélyi színházi hét diáktáborral
A Gyulai Diáktábor idén is az Erdélyi Művészeti Napokhoz kapcsolódott

Egy hétig a színházé volt a főszerep az Erkel Ferenc Nonprofit Kft., valamint a Gyulai Várszínház által közösen szervezett diáktáborban, ahol az ország különböző részeiről érkező fiataloknak biztosítottak művelődési lehetőséget augusztus 1. és 8. között. A tábor megrendezéséhez idén is Görgényi Ernő polgármester és Halász János kulturális államtitkár, a Városok, Falvak Szövetsége Kulturális Régió elnöke biztosított forrást.

 

Fotó: Beszterczey Attila Fodor György 

A Gyulai Diáktábor idén is az Erdélyi Művészeti Napokhoz kapcsolódott. Szállásukat a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium Kollégiumában foglalták el, innen indult mindennap a kis csapat a Gyulai Ifjúsági Központ udvarára, hogy meghallgassák Árkosi Árpád Jászai-díjas rendező gondolatait az előző napi előadásokról. Árkosi a szakmai felvezetésekből hamar interaktív beszélgetéssé formálta a találkozásokat, így jelentősen hozzájárult a diákok színházkultúrájának fejlesztéséhez. Egy ízben Németh Csaba muzeológus-történész előadását hallgatták meg Erdélyről. A szakmai programsor részét képezték még Beszterczey Attila színésztréningjei is, ahol a diákok a helyes légzést, beszédet, hangképzést, színpadi mozgást és energiahasználatot tanulhatták meg. Egész héten hallhatóan gyakorolták a hangejtéseket, énekelve vonultak végig az esti Gyula fényeiben, összetartó, vidám csapat képét mutatva.

 

 

Fotó: Beszterczey Attila – Fodor György

A szabadidős programok keretein belül a város frekventált helyeit járták végig. Részük volt egy gyulai városnézésben kisvonattal, bonbonkóstolást élvezhettek a Százéves cukrászdában, látogatás tettek és szintén kóstoltak a gyulai kolbászmúzeumban, két délutánt végigcsúszdázhattak a Gyulai Várfürdőben, elbuszoztak Aradra, ahol megtekintették a tizenhárom honvédtábornok emlékhelyét és a Kultúrpalotát, másnap lovagolhattak a Steigerwald Tanyamúzeum területén, hajókiránduláson vettek részt Szanazugban, megmászták a vár fokát, grófnak öltözhettek az Almásy-kastélyban.

Közben minden egyes nap, egy héten át megtekintették az aktuális várszínházi darabokat: Egy szerelem három éjszakája (Hubay Miklós – Ránki György – Vas István); Migransoook; Buruganda, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Jordi Galcerán); Tündöklő Jeremos; Liget; Semmit se bánok – felolvasószínház; Mágnás Miska; Homemade – A Szüleink-projekt.

 

 

Fotó: Beszterczey Attila – Fodor György

Számos érzéssel lettek gazdagabbak, szakmailag és emberileg is sokat kaptak a tábortól, többek között megalakult a GyulaGang Facebook-diákcsoport, amelyben a legszebb emlékeiket osztották meg. Elmondásuk és eddigi tapasztalataik szerint nem nagyon akad olyan város az országban, amely ennyire élhető, kulturált és befogadó lenne. Ha lehetőség lesz rá, biztosan visszatérnek, köszönik az ittlét minden percét, és mindenképpen szeretettel várnak egy újabb táboroztatásról szóló híradást.

A tábor levezetésében, a felnőttkíséretben ezúttal is Beszterczey Attila színművész és Fodor György középiskolai pedagógus vettek részt. Ők egységesen a következő mondással erősítettek rá a jelenlévők lelkesedésére és a jövő évi tervekre: „Olyan remek, hogy mi idén is Gyulán nyaralhattunk!”

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)