Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Családbarát osztály elismerő címet kapott a Pándy-kórház gyermek- és szülészet-nőgyógyászati osztályának kollektívája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. június 28. 09:00
Családbarát osztály elismerő címet kapott a Pándy-kórház gyermek- és szülészet-nőgyógyászati osztályának kollektívája
Fodor Zsuzsanna, Liechtenstein-Zábrák József és Adamcsákné Plentri Edit vehette át a Semmelweis-napi Dr. Libor János-díjat

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak június 27-én a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában, ahol az ilyenkor szokásos elismeréseket is kiosztották. Dr. Libor János-díjban Fodor Zsuzsanna, Liechtenstein-Zábrák József és Adamcsákné Plentri Edit részesült, a kórház gyermek- és szülészet-nőgyógyászati osztályának kollektívája Családbarát Osztály elismerő címet kapott, a Kórházért kitüntetést Szilágyi Imréné főnővér érdemelte ki. Orvos Gábort, Mózes Katalint és Laduver Anitát főorvossá, Martyin Györgyöt, Geller Csabát és Deák Botondot kórházi adjunktussá nevezték ki.

A díjazottak 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az ünnepség a kórház udvarán nemrég felavatott Semmelweis-szobornál kezdődött, majd az Árvay-teremben tartottak megemlékezést. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa megnyitóbeszédében kifejtette: tavaly volt kétszáz éve, hogy megszületett a legismertebb magyar orvos, Semmelweis Ignác abban a budai házban, amelynek falai között ma orvostörténeti múzeum működik. Jelezte: nagysága előtt nemzetközi szinten már korábban is tisztelegtek, hisz az 1965. évet, halála századi évfordulóját az UNESCO emlékévé nyilvánította. Ezt követően, 2014-ben a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezésének nyomtatásban megjelent dokumentumai váltak az világemlékezet részévé.

A főigazgató főorvos felidézte: Semmelweis Ignác születése 200. évfordulója alkalmából a 2018. évet Magyarország kormánya a Semmelweis Egyetem emlékbizottságának kérésére Semmelweis-emlékévé nyilvánította. Ennek megfelelően a Békés Megyei Központi Kórházban és ennek gyulai tagintézményében is számos alkalommal megemlékeztek a magyar kutatóorvosról. Az intézményvezető a kórház megvalósult és tervbe vett fejlesztéseiről, eszközbeszerzéseiről, az új gyermekrészlet átadásáról, a munkakörülmények javításáról és a többlépcsős béremelésekről is beszámolt hallgatóságának.

 

Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Semmelweis Ignác szakmai életpályáját Papp Zoltán orvosprofesszor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese és a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke ismertette. Szólt a magyar felfedező eredményeiről és ezek nehézkes elismertetéséről, küzdelmeiről és mellőzöttségéről, majd arra biztatta gyulai kollégáit, hogy munkanapjaik végén álljanak meg a Semmelweis-szobor előtt, adjanak itt számot arról, mennyire volt értelme aznapi életüknek, és köszönjék meg ennek az embernek, amit a világért tett.

A Semmelweis-napi kitüntetéseket a beszédek elhangzása után adták át. Elsőként a Dr. Libor János-díjat nyújtotta át Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere. A rangos kitüntetést Fodor Zsuzsanna Katalin, Liechtenstein-Zábrák József és Adamcsákné Plentri Edit vehette át.

Fodor Zsuzsanna Katalin a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán 1975-ben végzett. Azóta folyamatosan a Pándy-kórházban dolgozik. Jelenleg a Békés Megyei Központi Kórház foglalkozás-egészségügyi szakszolgálatának főorvosa. Szakvizsgáit 1984-ben radiológiából, 1988-ban üzemorvostanból, 1999-ben sportorvostanból, 2002-ben repülőorvostanból szerezte meg. Mindezek mellett kuratóriumi tagja a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak, így részt vett a mentőgépkocsi beszerzésében.

 

Papp Zoltán orvosprofesszor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Liechtenstein-Zábrák József általános orvosi diplomáját 1983-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerezte meg. 1983–1986 között a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozott gyakornokként, majd 1986-tól az egyetem kórbonctani és kórszövettani intézetében folytatta pályafutását. Első szakvizsgáját 1990-ben szerezte meg kórbonctan-kórszövettanból, 2001-ben cytopatológiából szerzett szakorvosi képesítést. 1995 óta a Pándy Kálmán Megyei Kórház Patológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, 2000-től a gyulai egészségügyi főiskola címzetes docense. 2002-ben megkapta Békés Megye Képviselő-testülete elnökének dicséretét, 2010-ben a Pándy-emlékérmet, 2013-ban az Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését. Liechtenstein-Zábrák Józsefet Gyula város önkormányzatának képviselő-testülete részesítette a Dr. Libor János-díjban.

Adamcsákné Plentri Edit csecsemő és gyermekápoló, a gyermekgyógyászati osztály részlegvezető ápolója 1978-ban a Semmelweis Egészségügyi Szakiskolában kezdte meg tanulmányait, ahol általános ápoló és általános asszisztens végzettséget szerzett. Ezt követően a Pándy-kórház gyermekosztályán állt munkába. 1979-ben gyermekápoló végzettségre tett szert, 1994-ben érettségi bizonyítványt is szerzett a dolgozók szakközépiskolájában. Csecsemő- és gyermekápolói oklevelét 1999-ben vehette kézbe. Munkája elismeréseként 1994-től a kora-újszülött részleg részlegvezető főnővéreként dolgozik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Pándy-tagkórház gyermek- és szülészet-nőgyógyászati osztályának kollektívája Családbarát Osztály elismerő címet érdemelt ki.

A csecsemő- és gyermekosztály hat részlegen hatvanhét ággyal és tizenhárom profilambulanciával működő egység. Éves betegforgalma hozzávetőleg 3,5 ezer gyermek, a járóbeteg-ambulancián évente 30–35 ezer. Az osztály munkatársai több évtizedig vártak arra a történelmi pillanatra, hogy központi telephelyre költözhessenek. Ez 2019 májusában következett be, amikor elfoglalhatták helyüket az újonnan átadott Semmelweis-tömbben.

A Békés Megyei Központi Kórház 1. Szülészet, 2. Nőgyógyászat Osztálya jelenleg ötven ágyon, három részlegen és öt szakrendeléssel működik. 2018-ban a kiírt betegek száma meghaladta a 2,6 ezer főt, a járóbetegeké a 29 ezret. A szülészeten évente több mint kilencszáz édesanya ad életet gyermekének. Az itt dolgozó kollektívában tíz orvos, tizenhét szakdolgozó, öt asszisztens, két orvosírnok és egy védőnő biztosítja a betegek és a várandósok ellátását.

Kórházért kitüntetésben Szilágyi Imréné főnővér részesült.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Szilágyi Imréné 1980-ban végzett az Erkel Ferenc szakközépiskolában általános ápolóként és asszisztensként. 1993-ban felnőtt szakápolói végzettséget, 2005-ben diplomás ápolói oklevelet is szerzett. Munkáját 1980-ban a Megyei Utókezelő Kórházban kezdte, Szeghalmon. 1994-től itt osztályvezető főnővérként tevékenykedett. Az osztály munkájának elismeréseként 2014-ben kollektívája átvehette a Miniszter Elismerő Oklevelét, 2015-ben Szeghalom városának Elismerő oklevelét. Szilágyi Imréné négy évtizeden át végzett ápolói tevékenység után vonul idén nyugállományba.

Kórházi főorvosi kinevezését Orvos Gábor pszichiáter szakorvos, kórházi adjunktus, Mózes Katalin csecsemő-gyermekgyógyász, nefrológus szakorvos, kórházi adjunktus, Laduver Anita reumatológus szakorvos, kórházi adjunktus vehette át Becsei László főigazgató főorvostól.

Kórházi adjunktussá Martyin György sebész szakorvos, Geller Csaba sebész szakorvos és Deák Botond sebész, érsebész szakorvos lépett elő.

Főigazgatói dicséret Takó Csabát, a fog-, és szájsebészeti osztály szakorvosát, Balogh Csaba Ádám diplomás ápolót, Debreceni Irén orvosírnokot, Jova Ibolya gyógyszertári szakasszisztenst, Juhász-Aufmuth Zsuzsa főnővért, a fog-, és szájsebészeti osztály munkatársát, Juhász Edit orvosírnokot, Kis Ildikó orvosírnokot, Kovács István gépkezelőt, Kovácsné Kóti Anikó segédápolót, Nagy Edina ápolót, Schneider Lászlóné főnővért, Gyúróné Krész Rozália adminisztrátort, Kiss Klára pénzügyi és számviteli osztályvezetőt, Mészáros István villanyszerelőt és Szatmári István műszerészt illette meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)