Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Növényeink gyógyszere

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2019. június 30. 11:00
Növényeink gyógyszere
Kezeljük fáinkat!

 

Forrás. pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Sokat beszélgetünk a haszonnövényekről, gyümölcsökről és zöldségekről. Pedig a díszcserjék és díszfák is fontosak, legalábbis a lelki életünknek.

Dísznövényeink is megbetegedhetnek, sőt meg is fertőzhetik a haszonnövényeinket. A körterozsda a borókán kezdi az életét, ezért a permetezést – réztartalmú szerrel – vele kezdjük, a körtével folytassuk. A réztartalmú szerrel történő kezelést hígabb oldattal és nedvesítőszer hozzáadásával végezzük, lehetőleg a késő délutáni időszakban, hogy ne okozzon perzselést! Virágzása után megfeledkezünk egyik kedvencünkről, az orgonáról. Többnyire csak egy betegsége van: a lisztharmat. Kéntartalmú szerrel szépen kordában tudjuk tartani a fertőzést, a Nonit is fontos a jobb hatás érdekében.

A babérmeggyek egyik legjobb „gyógyszere” a széles hatású Polyram, minden kerti növényünkre juttathatunk belőle, mert nem okoz perzselést. A fenyőféléket, tujákat, borókákat is kezeljük vele, mert számos betegségre jó gyógyír! Sajnos a mamutfenyők esetében az elhaló ágak kezelésére a botritisz elleni szert kell alkalmazni, de csak a felszívódó formulát.

Az orbáncfűféléket is ellepte az apró sárga, narancssárga kiütéseket megjelenítő rozsda. Réztartalmú szer ez esetben tökéletesen megfelel, de ne higgyük azt, hogy a már meglévő foltok eltűnnek! Ezért fontos a gyakori vizit a kertben, illetve a gyors beavatkozás, hogy a betegség ne csúfítsa el a szép sárga virágú növénykénket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)