Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Megnyitották Magyarország első biosörfőzdéjét pénteken Gyulaváriban, az évente 2500 hektoliter sör előállítására alkalmas üzem több mint 200 millió forintból létesült.
Ancsin Péter, a Körös-Maros Biofarm Kft. egyik ügyvezetője lapunknak elmondta: a háromszáz négyzetméteres üzemet és a hozzá tartozó sörkóstoló-helyiséget a gyulavári Almásy-kastély egyik szárnyában alakították ki. Mint ismertette, a beruházás 93 millió forint kormányzati, illetve uniós támogatásból és 110 millió forint saját forrásból valósult meg.
Közölte: az üzemben kilencféle kézműves sört gyártanak, közülük három biominősítésű. Utóbbiak ellenőrzött körülmények között, kizárólag bioalapanyagokból készülnek, melyek egy részét az ökológiai gazdálkodással foglalkozó cég állítja elő – tette hozzá érdeklődésünkre.
Képünkön (balról jobbra): Ancsin Péter ügyvezető, Ráki Zsolt tulajdonos, ügyvezető, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Görgényi Ernő polgármester
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Jelezte: a vállalkozás alakorbúzából készült biotermékét, melyet korábban Pécsett, majd Budapesten bérgyártásban előállítottak elő, szintén Gyulaváriban fogják gyártani. Megjegyezte: termékpalettájuk a későbbiekben a fogyasztók igényei szerint változhat.
Kérdésünkre elmondta: az ökológiai gazdálkodás jegyében a sört elsősorban helyben, Gyulán és a térségben szeretnék értékesíteni.
Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az üzem átadóján aláhúzta: a kormány által kidolgozott vidékfejlesztési program kiemelt célja volt, hogy az ökogazdálkodókat is forráshoz juttassa. Emlékeztetett: az ágazat támogatására 60 milliárd forintot különített el a kormányzat az 2014–2020-as európai uniós ciklusban, az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére pedig mintegy 200 milliárd forintot biztosítottak.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte: az élelmiszergyártás terén komoly hagyományokkal rendelkező fürdővárosban a második sörfőzde nyílt meg.
Hangsúlyozta: az 1990-ben alapított, jelenleg mintegy száz embert foglalkoztató Körös-Maros Biofarm Kft. a gyulai gazdasági élet fontos tényezője.
Felidézte: a vállalkozás 1995-ben felvásárolta az egykori Lenin Tsz. felszámolása után megmaradt gyulavári szarvasmarhatelepet, ami komoly előrelépést jelentett számára. Hozzátette: az elsősorban ökológiai gazdálkodással foglalkozó cég működteti a megye első biogázerőművét és a gyulavári Almásy-kastélyt.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba





































































