Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulaváriban nyílt meg Magyarország első biosörfőzdéje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. május 24. 19:59
Gyulaváriban nyílt meg Magyarország első biosörfőzdéje
A több mint 200 millió forintból létesült üzemben kilencféle sört gyártanak

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Megnyitották Magyarország első biosörfőzdéjét pénteken Gyulaváriban, az évente 2500 hektoliter sör előállítására alkalmas üzem több mint 200 millió forintból létesült.

Ancsin Péter, a Körös-Maros Biofarm Kft. egyik ügyvezetője lapunknak elmondta: a háromszáz négyzetméteres üzemet és a hozzá tartozó sörkóstoló-helyiséget a gyulavári Almásy-kastély egyik szárnyában alakították ki. Mint ismertette, a beruházás 93 millió forint kormányzati, illetve uniós támogatásból és 110 millió forint saját forrásból valósult meg.

Közölte: az üzemben kilencféle kézműves sört gyártanak, közülük három biominősítésű. Utóbbiak ellenőrzött körülmények között, kizárólag bioalapanyagokból készülnek, melyek egy részét az ökológiai gazdálkodással foglalkozó cég állítja elő – tette hozzá érdeklődésünkre.

 

Képünkön (balról jobbra): Ancsin Péter ügyvezető, Ráki Zsolt tulajdonos, ügyvezető, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Jelezte: a vállalkozás alakorbúzából készült biotermékét, melyet korábban Pécsett, majd Budapesten bérgyártásban előállítottak elő, szintén Gyulaváriban fogják gyártani. Megjegyezte: termékpalettájuk a későbbiekben a fogyasztók igényei szerint változhat.

Kérdésünkre elmondta: az ökológiai gazdálkodás jegyében a sört elsősorban helyben, Gyulán és a térségben szeretnék értékesíteni.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az üzem átadóján aláhúzta: a kormány által kidolgozott vidékfejlesztési program kiemelt célja volt, hogy az ökogazdálkodókat is forráshoz juttassa. Emlékeztetett: az ágazat támogatására 60 milliárd forintot különített el a kormányzat az 2014–2020-as európai uniós ciklusban, az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére pedig mintegy 200 milliárd forintot biztosítottak.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte: az élelmiszergyártás terén komoly hagyományokkal rendelkező fürdővárosban a második sörfőzde nyílt meg.

Hangsúlyozta: az 1990-ben alapított, jelenleg mintegy száz embert foglalkoztató Körös-Maros Biofarm Kft. a gyulai gazdasági élet fontos tényezője.

Felidézte: a vállalkozás 1995-ben felvásárolta az egykori Lenin Tsz. felszámolása után megmaradt gyulavári szarvasmarhatelepet, ami komoly előrelépést jelentett számára. Hozzátette: az elsősorban ökológiai gazdálkodással foglalkozó cég működteti a megye első biogázerőművét és a gyulavári Almásy-kastélyt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

GYULAI HÍRLAP • 2019. május 23. 13:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)