Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hangszerek királynőjének kíséretében járták végig Jézus keresztútját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. április 20. 09:00
A hangszerek királynőjének kíséretében járták végig Jézus keresztútját
Tasi Csaba orgonaművész koncertezett nagypénteken a református templomban

Passió-koncert helyszíne volt nagypéntek este a gyulai református templom. Az eseményen az Erkel Ferenc Vegyeskar és Tasi Csaba orgonaművész lépett fel, Baráth János és Baráth Andrea lelkészek Jézus keresztútját idézték fel evangéliumi igék alapján.

az Erkel Ferenc Vegyeskar idézte meg jézus szenvedéstörténetét

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Jézus szenvedéstörténetére és kereszthalálára emlékeztek nagypénteken, az év legcsendesebb napján a gyulai református templomban. Az eseményen több száz hívő vett részt, protestánsok és katolikusok egyaránt.

Köszöntőjében Baráth János lelkész azt mondta, akár vallásos az ember, akár nem, a nagypénteki események történelmi tények. Ezen a napon ugyanis keresztre feszítettek valakit, mert kitartott küldetése, hite, értékrendje mellett. Aláhúzta: már ezért is érdemes emlékezni. A lelkész kiemelte: Jézus nem mártír volt, hanem isten fia, a megváltó, aki miattunk, érettünk és helyettünk adta az életét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A koncert hallgatósága isten igéje és a felcsendülő zenedarabok által Jézus szenvedésének útját járhatta be jelképes értelemben a Gecsemáné kerttől a feltámadásig. Ebben az Erkel Ferenc Vegyeskar és Perlaki Attila karnagy, valamint Tasi Csaba orgonaművész, a budapesti pasaréti református templom kántora volt a segítségére. A zenei tételek között Baráth Andrea lelkész olvasta fel Jézus passióját a Szentírásból.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Baráth János arra kérte a híveket, mellőzzék a tapsot, inkább csendesedjenek el, tisztuljanak meg. Azt kívánta, hogy a hangverseny végére minél többen megerősödjenek abban, amit C. H. Spurgeon prédikátor így fogalmazott meg: a golgotai kereszt az a gerenda, melyen az élet hajótöröttjei a földi lét hullámverésén át a mennyei partra menekülhetnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Műsoron Bach c-moll Passacaglia és kettős fúgája, az O Mensch, bewein dein Sünde gross kezdetű orgonakorálja, a János-passió (részletek), Mozart Ave verum corpusa, Liszt Via Crucisa (részletek) és végül a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című darabja szerepelt.reformatus templom

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)