Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Priskin Andrea és Enyedi Lajos lettek idén az év szakdolgozói

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. február 21. 14:00
Priskin Andrea és Enyedi Lajos lettek idén az év szakdolgozói
Az egészségügyi dolgozókat díjazták a magyar ápolók napja alkalmából

Kossuth Zsuzsanna szobrának megkoszorúzásával kezdődött a magyar ápolók napja alkalmából szervezett ünnepség február 20-án a Pándy Kálmán kórházban, majd a kitüntető címek és elismerések átadásával folytatódott az Árvay-teremben. A megjelenteket elsőként dr. Szabó Ferenc orvos igazgató köszöntötte.

szicsek margitot, gerebenics-szín rózsátpriskin andreátenyedi lajost és urbán évát díjazták az ápolók napján

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A Magyar Ápolási Egyesület 2011. február 19-én ünnepelte először Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján, hagyományteremtő szándékkal a magyar ápolók napját – kezdte köszöntőjét dr. Szabó Ferenc. Kiemelte, hogy az asszonyt példaképként állították az ápolók és a társadalom elé, a következő években pedig folytatták az ünneplést, amelynek eredményt 2014-ben az országgyűlés hivatalos emléknappá nyilvánították az ünnepséget.

– Az ápolási tevékenység egy nehéz, felelősségteljes hivatás. Gyakorlói sok áldozatot hozva, napi 24 órában látják el feladataikat – emelte ki az orvos igazgató, majd hozzátette, hogy kezdő orvosként is csodálta kolléganőit, akik kitartóan és fáradhatatlanul kezelték betegeiket, empátiával fordultak feléjük, valamint arra is volt idejük a napi munka közben, hogy a betegek lelkét is ápolják.

Dr. Szabó Ferenc elmondta, hogy az utóbbi időben kevesebben választják az ápolói szakmát, sok a pályaelhagyó is, az idősebb generáció pedig nyugdíjba megy, így fokozódik a nővérhiány. Hangsúlyozta: a magyar állam felismerte a problémát, amelyen igyekeznek javítani, így új képzési formákat vezetnek be, fokozatosan emelkednek a fizetések, a statisztikák szerint pedig az elvándorlás is csökken.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Végre úgy érzem, hogy nem csak mi magunk próbáljuk elismerni az itteni ápolók mindennapi helytállását – vette át a szót Mészáros Magdolna ápolási igazgató. – Az elmúlt napok arról tanúskodtak, hogy országos szinten megemlékeznek az ápolókról, valamint hangsúlyt fektettek arra, hogy érzékelik és értékelik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ápolók megtesznek a betegekért.

Az ápolási igazgató kiemelte, hogy a jövőben folytatódni fognak azok a pozitív intézkedések, amelyek elkezdődtek az utóbbi időben. Hozzátette, hogy a február 19-i országos ünnepségen hangsúlyozták, mennyire nehéz manapság ápolónak lenni, majd párhuzamot vontak Kossuth Zsuzsannával, aki szintén egy nagyon nehéz korban élt, de megteremtette a magyar ápolástudomány alapjait.

A folytatásban Balogh Adrienn szavalt el egy Reményik Sándor verset, majd Nógrádi Éva emlékezett meg Kossuth Zsuzsannáról, az 1848-49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónőjére, aki itthon és világviszonylatban is elsőként tette le az alapjait annak a hivatásnak, amelyet ma ápolásnak hívnak.

A megemlékezés után következett a Tiszteletbeli Ápolók köszöntése, amely során szólították Mikus Évát, Gerhard Stengert, Johanne Ofelét, Opacsity Lászlót, Kertai Gábort, Kolozsi Ildikót, dr. Wolf Ildikót és Kárpátiné Tölgyesi Ágnest.

Idén egy új Tiszteletbeli Ápolót is avattak, méghozzá Szicsek Margit főiskolai docens, tanácsadó szakpszichológus személyében. Az elhangzott laudáció kiemelte, hogy oroszlánrészt vállalt a 90-es években a gyulai főiskola megszervezésében, ahol tanár, segítő, támogató és példakép volt egyben. Az évtized végétől kezdve folyamatosan látogatta a kórház betegeit és dolgozóit egyaránt, előadásokat, tréningeket és csoportterápiákat tartott. Kutatásokkal, publikációkkal járult hozzá a szakma gazdagabbá tételéhez.

 

dr. szabó ferenc

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A folytatásban köszöntötték Gerebenics-Szín Rózsát, aki Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át az országos Magyar Ápolók Napja ünnepségen, majd átadták az Év Szakdolgozója kitüntetést, amelyet idén ketten vehettek át: Priskin Andrea fizikoterápiás szakasszisztens, valamint Enyedi Lajos ápoló.

Priskin Andrea 1990. augusztus 1-től dolgozik a Pándy Kálmán kórházban, 1991-ben szerzett fizikoterápiás asszisztensi képzettséget, 2017-ben pedig elvégezte az E kategóriás szakasszisztensi OKJ-s képzést. Sokoldalú ismeretei nem csupán a napi munkája során kamatoztatja, hanem oktatóként tovább is adja azokat. Az általa kezelt betegek és munkatársai mindig pozitívan nyilatkoznak róla, kiemelik maga szintű szakmai tudását.

Enyedi Lajos 1987-ben kezdett el dolgozni a szociális ágazatban, 1995-ben tett szociális gondozó és ápoló vizsgát. 1997-ben kezdett el dolgozni a gyulai kórházban, 2001-ben OKJ-s ápolói végzettséget szerzett. Tizennégy évig dolgozott a pszichiátriai osztályon, majd a bőrgyógyászaton folytatta a munkát. Mindig precíz, pontos és lelkiismeretes, szorgalma és segítőkészsége mintaként szolgál munkatársai számára, valamint folyamatosan képzi magát.

 

mészáros magdolna

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Magyar Ápolási Egyesület Ezüst Kitűzőjét idén Urbán Éva érdemelte ki, akinek Koszta Julianna, az egyesület megyei elnöke adta át az elismerést. Urbán Éva az egészségügyi szakiskolai képzés alatti gyakorlatát a gyulai kórházban végezte el, majd a traumatológiai osztályon állt munkába 1991-ben. 1998-ban a megyei onkológiai központban folytatta a pályafutását, 2008-ig három műszakos nővérként dolgozott, azóta egyműszakos szakápolóként tevékenykedik, valamint megbízták a kontrolling koordinátor feladatainak ellátására is. A betegekhez mindig megértéssel és szeretettel fordul.

Az elismerések átadása után Kovács Nikolett köszöntötte dallal az egybegyűlteket, majd következett az egészségügyi szakdolgozók tudományos ülése.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)