Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyermekvédelmi képzés fontosságáról tanácskoztak a városházán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. január 30. 15:00
A gyermekvédelmi képzés fontosságáról tanácskoztak a városházán
Második alkalommal szervezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napját

A szociális munka egyházi tanítása – a gyermekvédelem a szociális képzésben címmel tartottak konferenciát január 30-án, a II. Gyulai Felsőoktatás Napján a gyulai városháza dísztermében. A Gál Ferenc Főiskola és az önkormányzat közös rendezvényén elhangzott, a gyulai felsőoktatás jövője biztos kezekben van.

A meghívott előadókat és a megjelenteket Kozma Gábor köszöntötte

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A meghívott előadókat és a megjelenteket Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora köszöntötte. Az intézményvezető megnyitóbeszédében kiemelte, január 31-ét Gyula város önkormányzata a főiskola kezdeményezésére nyilvánította a Gyulai Felsőoktatás Napjává. Első alkalommal ezt 2018-ban ünnepelték meg, amikor az egészségtudomány oktatásáról tartottak konferenciát. Hangsúlyozta, az idei tanácskozás a szociális munkával, ennek oktatásával, a gyermekvédelmi ismeretek elméleti és gyakorlati képzésével foglalkozik, a téma társadalmi fontosságára irányítja rá a figyelmet.

Elsőként Kiss-Rigó László szeged-csanádi római katolikus megyéspüspök, a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja mondott köszöntőt. Ebben kifejtette, az egyház kétezer év óta lát el szociális-missziós feladatokat, majd ezt példákkal és bibliai történetekkel is alátámasztotta. Az egyházi elöljáró szólt arról is, hogy az emberi méltóság minden esetben tiszteletet érdemel. Nemcsak azokat kell segítségben részesítenünk, akik rokonszenvesnek tűnnek, hanem kivétel nélkül mindenkit. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelezte, Magyarországon az állam, az egyház, az önkormányzat és a szociális szféra látja el a szociális és a gyermekvédelmi szolgáltatásokat. A szociális szakellátásban 20 százalék az egyház fenntartói aránya, a gyermekvédelemben 38. Mint mondta, fontos, hogy az egyház intézményrendszere stabil, s az is lényeges, hogy azok, akik ebben a közegben dolgozni fognak, magas szintű képzésben vegyenek részt. Nem mindegy ugyanis, milyen lesz a jövője annak a 23 ezer magyar gyermeknek, akik családokból kiemelten élnek. Az államtitkár rámutatott: a tavaly elindított nevelőszülői kampány pont erre kívánja felhívni a figyelmet. Fülöp Attila végül megjegyezte, jó lenne, ha a gyulai felsőoktatási kezdeményezés minél több helyen teret nyerne.

Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő értekezésében a gyulai felsőoktatás megalapozóinak és a szociális gondoskodás nagyjainak érdemeit méltatta, különösképpen Wenckheim Krisztina, Göndöcs Benedek, Apor Vilmos, Blanár László és Erdődi Lajos hozzájárulását. A tisztségviselő kiemelte: amikor 2016-ban a Gál Ferenc Főiskola átvette a gyulai felsőoktatási képzést, megteremtette az intézmény biztos jövőjét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Rákóczi Attila többek között arról beszélt, hogy a Gál Ferenc Főiskola kiváló példája egy város és egy felsőoktatási intézmény együttműködésének. Aláhúzta, annak a széleskörű összefogásnak, amelynek a helyi felsőoktatás folyamatos működtetése és fejlesztése is része, jelentősége lehet abban, hogy sikerüljön megállítani a gyermekeket érintő szegénységből fakadó hátrányok felhalmozódását. Véleménye szerint mindazok, akik a Gál Ferenc Főiskolán végeznek, nemcsak diplomások lesznek, hanem értelmiségiek is.

A köszöntők után az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE), az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Károlyi Gáspár Református Egyetem képviselője is áldását adta az eseményre, majd megkezdődtek a kerekasztal-beszélgetések, amelyek anyagát a szervezők egy tanulmánykötetben is meg fogják jelentetni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)