Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI/S. E. • HÍREK • 2024. január 19. 11:00
Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét
Gyulán is több alkalommal várják a a különböző felekezetű gyülekezetek tagjait közös imára

Vasárnap kezdődik a keresztény egységért meghirdetett ökumenikus imahét, amelynek központi evangéliuma az idén az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjairól szól – közölte az eseményt szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel. Gyulán több alkalommal tartanak istentiszteletet a különböző felekezetű gyülekezetek tagjainak, hogy ökumenikus közösségben imádkozzanak a keresztények egységéért.

Az imahét országos nyitó istentiszteletét Budapesten, a Szent István-bazilikában tartják. A szertartáson szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, érsek, prímás és Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek még az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.

A Nádi Boldogasszony Plébánia honlapján közzétett tájékoztatás szerint Gyulán janur 25-én, csütörtökön 17 órától a református templomba, január 26-án, pénteken 18 órától a Vigadóba, január 27-én, szombaton 17 órától az evangélikus templomba, január 28-án, vasárnap 17 órától a belvárosi katolikus templomba várják a híveket.  

Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Lukács evangéliumában található: „Szeresd az Urat, a te Istenedet. és felebarátodat, mint magadat.” A középponti evangélium az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjait állítja elénk, de az irgalmas szamaritánus példázatából következik a vendéglátás fontossága is.

A tájékoztatás szerint az ez évi esemény anyagát az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus tanács készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az eseményre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy azokat a helyi nyelvekre lefordítsák.

Az esemény több évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az ökumenikus tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban – emlékeztettek az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)