Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Második alkalommal tartottak lakossági fórumot a Helyi Építési Szabályzat módosításáról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. október 25. 13:00
Második alkalommal tartottak lakossági fórumot a Helyi Építési Szabályzat módosításáról
Az eseményen hat javaslatot ismertettek az érdeklődőkkel

Lakossági fórumot tartottak a Helyi Építési Szabályzat módosításáról október 24-én. Az eseményen folytatása volt az október 10-i fórumnak – amelyről ezen a linken olvashatnak bővebben –, amely során ismét Béres István főépítész ismertette a módosítási javaslatokat és azok miértjét.

béres istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az első napirendi pont a nyugati a nyugati városkapu tömbjét érintette. Az itt található – korábban G-Tex néven ismert – létesítmény ma már más funkciót tölt be és más a tulajdonosa is. A területen ma egy magán egészségügyi intézmény áll, amelynek tulajdonosa további fejlesztéseket tervez, mind az egészségügyi szolgáltatás, mind területbővítés terén. A hatályos szabályozás ezt nem teszi lehetővé, ezért szükséges a módosítás.

A Szent István úti belső tömbbel – a Szent István út, Mágocsi és Rákóczi utcák által határolt terület – folytatta Béres István. Mint mondta, a volt Profi áruház területe tulajdonos- és funkcióváltáson ment át. Ezen a területen azért kell módosítani az építési szabályzatot, hogy biztosíthassák a fejlődést.

A harmadik módosítási javaslat a Csabai úti tömbre vonatkozik: a valamikori szatócsbolt és kocsma épülete mögött található egy valamikor gumijavító műhely, amelynek új tulajdonosa van, aki lakatos műhelyt üzemeltet az épületben. A terület jelenleg mezőgazdasági övezet, ezért a tulajdonos kérte, hogy minősítsék át ipari területté, hogy bővíthesse azt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Kálvária tömbnek elnevezett, a 44-es elkerülő út és a Kétegyházi út csomópontjától délre, az egyik ingatlan tulajdonosa egy építőanyag-kereskedés melletti telken lakik és dolgozik. A már meglévő épületek mellé szeretne a tulajdonos további épületeket felhúzni, de az érvényben lévő szabályozás szerint erre nincs lehetősége, azonban a beépíthetőség lehetővé tehetné a bővítést, ezért támogatható a módosítás.

Béres István a Henyei Miklós úti ipari terület tömbjével folytatta, ahol a Gyulai Fafém Bútor Zrt. is található, amely cégnek bővül a termelési profilja. A termelési kapacitás bővítésének és az ezzel járó technológiai igények kielégítésének érdekében egy új, korszerű termelő műhelyt szeretnének megvalósítani, amelyre a szabályok módosításával megkapják a lehetőséget.

Az utolsó napirendi pont a védőtávolságon belüli építmény és épület elhelyezésének szabályozásáról szólt. A főépítész elmondta, hogy a védőtávolságokat az országos közutak, helyi közutak és vasúti pályák nyomvonalai mentén alakítják ki, a Helyi Építési Szabályzat szerint pedig ezekre a területekre nem lehet építményt elhelyezni. A szabály bevezetése óta megváltozott az építmény fogalom meghatározása, így az elektromos és egyéb közmű vezetékek, azok tartozékai, oszlopok és szekrények már a védőtávolságon belül is elhelyezhetőek. A módosítás tehát lehetőséget biztosít az építmények elhelyezését, de továbbra is tiltja az épületek felhúzását a védőtávolságon belül.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A napirendi pontok ismertetése során következtek a lakossági kérdések és észrevételek, amelyek során felmerült, hogy a jogszabályok változásának kérdése, valamint az is, hogy az országos jogszabály nem tiltja az épületek felhúzását a védőtávolságon belül. Béres István elmondta, hogy ez igaz, de ez elsősorban belterületre vonatkozik, a külterületeken pedig tájképvédelmi szempontok miatt él az épületfelhúzási tiltás.

Akik nem voltak jelen a lakossági fórumon, de szeretnének hozzáfűzni valamit a napirendi pontokhoz, azok november 5-ig megtehetik azt: benyújthatják észrevételeiket papíralapon a polgármesternek, de elküldhetik véleményüket elektronikus úton a beres@gyula.hu e-mail-címre is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)