Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szántó Zoltán világbajnoki címet szerzett a fürdővárosnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2018. augusztus 28. 09:00
Szántó Zoltán világbajnoki címet szerzett a fürdővárosnak
A gyulai versenyző húsz pontos hátrányból ért a II. HDH-IAA Történelmi Íjász-világbajnokság csúcsára

Idén is a fürdővárosban rendezték a HDH-IAA Történelmi Íjász Világbajnokság küzdelmeit augusztus 13–19. között. A Kerecsényi László Íjász Egyesület és a Magyar Íjász Szövetség közös sporteseményén kiválóan szerepeltek a hazai versenyzők is, akik közül a világbajnoki címet szerző Szántó Zoltán emelkedett ki.

Szántó zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Ahogy azt Szántó Zoltán elmondta, egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen erős mezőny gyűlt össze a fürdővárosi világeseményen.

– Versenybe szállt a két évvel ezelőtti világbajnok is, de a mezőnyben volt az aktuális Európa-bajnok és több sokszoros magyar bajnok is. Minden induló elmondta, hogy kemény, de élvezhető pályák voltak a versenyen, amelyek méltóak voltak egy világbajnoksághoz.

A gyulai versenyzőnek öt napon át kellett tartania formáját, amelyből az első három napon három különböző helyszínen és három fajta célon kellett bizonyítania. Az ügyességi, a 3D-s és a lőlapos napok után a rangsorolóban kellett minél jobb eredménnyel lőnie, hiszen a döntőbe csak a legjobb hat juthatott be.

– A második helyen jutottam be az utolsó fordulóba, ahol húsz pontos hátrányból sikerült negyven pontos előnyt kovácsolnom.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Arról, hogy mi a titka világ élvonalába kerülő versenyzőnek, az íjászatot két éve elkezdő Szántó Zoltántól tudtuk meg: az sport hatvan százalékát a mentális adottság adja.

– A teljesítményem mögött rengeteg munka van, nagyon sokat kellett dolgozni ezért a sikerért. Az alapokat hamar megtanulja az ember, de rendkívül sokat kell tenni ezért, hogy finomodjon a technika, a lövések folyamata vagy az, hogy fejben erősnek tudjon valaki maradni.

A gyulai világbajnok naponta száz lövést teljesít, hogy az izommemóriában eltárolódjanak azok a mozdulatok, amelyek a tökéletes lövéshez elengedhetetlenek. A gyulai versenyzőnek szüksége is van a gyakorlásra, hiszen nem áll meg a frissen megszerzett világelsőségnél.

– Mindenképpen meg szeretném védeni a címemet, de előtte még a soron következő Európa-bajnokság legfelső fokát veszem majd célba.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A történelmi szakág világbajnokságán a gyulai versenyzők kiválóan szerepeltek, hiszen Zvolenszki Gergő 5. helyen végzett, Zvolenszki Richárd a Távcéllövő Világbajnokságon, a magyar- és a nemzeti bajnokságon is a dobogó második fokára állhatott. Kovács Lajos az országos és a nemzeti bajnokságon is a második helyre lépett, a világbajnokságot pedig a hetedik helyen zárta.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)