Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta a keddi eredményhirdetésen, hogy szeretnék újításra ösztönözni a cukrászokat, ezért minden évben csak új recepteket fogadnak el, de az is fontos, hogy a torta egészséges alapanyagokból készüljön és valahogyan köthető legyen Magyarországhoz.
A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.
Idén is meghirdették a Magyarország cukormentes tortája versenyt, amelyeknél kiemelt szempont a szénhidráttartalom és kalóriaérték is. A befutó a Nándori Cukrászda által készített Három kívánság lett, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet sem, a három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes hab borítja.
A két tortát – valamint a szintén ma bemutatott Szent István-napi kenyeret – először augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni.