Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megalakult a Zöld Szívek Köre Természetvédelmi Civil Egyesület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. július 30. 15:45
Megalakult a Zöld Szívek Köre Természetvédelmi Civil Egyesület
Élhető, emberarcú, egészséges környezetet szeretne fenntartani a gyulai szervezet

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Magasabb minőségű életet szeretne teremteni a július 29-én megalakult Zöld Szívek Köre Természetvédelmi Civil Egyesület. A szervezet a gyulavári kastélyban tartotta első ünnepi ülését, amelyen bemutatták az elnökséget és ismertették céljaikat, alapszabályzatukat.

Az egyesület egy olyan közösséget hozna létre, amelynek elsődleges törekvése, hogy szemléletváltással és az összefogás erejével megújítsa, helyreállítsa az ember és a természet közötti kapcsolatot, elősegítse a jobb életminőséget, az élhető, emberarcú és egészséges létfeltételek kialakítását, hosszú távú fenntarthatóságát. Ennek eléréséhez oktatási programokat, városi akciókat szervezne a továbbiakban.

Első lépésben a kiskörösjárási erdőnek, Gyula város „tüdejének” szerezne helyi védettséget. Emellett tájba illő fejlesztéseket támogatna és kivitelezne, faültetési és szemétszedési akciókat szervezne, parkosítást kezdeményezne, őshonos szaporítóanyagokat gyűjtene be és vetne el, biztosítaná a magoncok faiskolázását. Ellenőrizné a vízminőséget és törődne a halbölcsőkkel. Oktatási feladatai között felvilágosítási túrákat és előadásokat tartana, elmélyítené a felelős állattartással, az egészséges életmóddal és a gyógynövények hasznosításával kapcsolatos ismereteket, és bemutatná a közösségi kertek működését. Pszichológus bevonásával a kommunikációt és a problémamegoldási készségeket fejlesztené, sőt egy komplex terápiás központot is létrehozna, amelyben lenne mese-, zene-, művészet-, kert- és állatasszisztált terápia.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A civilek mindezt az önkormányzatokkal, a közoktatási intézményekkel és más egyesületekkel együttműködve érnék el.

A gyulavári kastélyban megrendezett alakuló ülés részvevői az említet témakörökben hallgathattak meg figyelemfelkeltő előadásokat. Az alapszabályzat felolvasása után az elnököt, Juhos Évát, valamint az elnökség további két tagját, Szántó Istvánt és Ágoston Helgát is bemutatták.

Juhos Évától megtudtuk, az alapítás ötlete azt követően született meg, hogy néhány hónapja erdőrendezési mozgalmat, egyfajta flashmobot hirdettek meg a kiskörösjárási erdőben, amelynek igencsak frekventált turistaútvonalát eléggé megrongálták a kivágott fákat szállító járművek. Mivel felhívásukra sokan jelentkeztek, Szántó Istvánnal elhatározták, egyesületi keretek közé helyezik elgondolásaikat. Nem az ész, hanem a szív döntött, fogalmazott Juhos Éva.

Az összejövetel ünnepélyességét Nagy Bálint és Kiss Teréz versbe, illetve prózába foglalt gondolatai emelték, a felszabadult hangulatról pedig a Heart Tuners zenekar gondoskodott.

A civil szervezet szeretettel várja mindazok csatlakozását, akik fontosnak tartják a Zöld Szívek Körének törekvéseit, és hajlandók aktívan részt vállalni a feladatokból.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)