Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zakynthos szigetén jártak alkotótáborban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2018. június 18. 10:20
Zakynthos szigetén jártak alkotótáborban
Négy gyulai alkotó élt festői szenvedélyének a görög istenek földjén

Szirtakiztak, grilleztek és strandoltak Zakynthos szigetén, ahová máris visszavágynak. Persze nem csak szórakozásból állt az élet a görögországi alkotótáborban, ahol városunkat négy műkedvelő festő képviselte. Hogy mi minden történt még velük a távolban, azt Patkás Irén élménybeszámolójából tudhatják meg olvasóink.

patkás irén

 

Zakynthos szigetére Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész szervezte meg a görögországi  alkotótábort, amelyet képzőművészeti és irodalmi táborként határozott meg. Megtiszteltetés számunkra, és ezúton is köszönjük, hogy négy gyulai alkotó, Arató Ilona, Keresztesi Franciska, Metykóné Balog Edit és alulírott, Patkás Irén meghívást kapott az eseményre, amelyen több művészeti ágat képviselő alkotó vett részt.

Így aztán a táborozók között akadtak festők, szobrászok, iparművészek, költők, színészek és műkedvelők Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről. Velünk volt Kóter László szobrász, Szatmári Elemér lelkipásztor, Hitter Ferenc művészeti író Felsőbányáról, Veress-Pietrar Erzsébet festőművész Kapnikbányáról, de velük utazott Nagy Jenő galériatulajdonos is Hévízről, aki az elkészült munkák iránt érdeklődött. Hitter Ferenc filmet forgatott a történésekről.

A tábor május 30-tól június 10-ig tartott, ez idő alatt mindenki a saját eszközeivel igyekezett megragadni és rögzíteni a mediterrán hangulatot. A részvevők lelkesedése óriási volt. Kovács Emil Lajos eredetileg egyszeri alkalomra gondolt, de lehet, hogy lesz folytatás, mert mindenki nagyon jól érezte magát.

 

 

 

Az ötven részvevő közül harmincheten képzőművészként voltak jelen. Az elkészült anyaggal lehetőség szerint együtt fogunk majd bemutatkozni egy budapesti kiállításon. Kovács Emil Lajos szerint fontos, hogy eljussanak az alkotók táborokba, főleg azokba, amelyeken több művészeti ág képviselői is jelen vannak, mert egymástól tanulva fokozottabban fejlődik a látás- és kifejezésmódunk.

A fakultatív programok keretében megcsodálhattuk a sziget északi és déli tájait, a Navagio-öbölt, a Kék-barlangokat, a „teknősszigetet", ahol az álcserepes teknős rakja le a tojásait. Élvezhettük Porto Zoro, a Banana Beach és Gerakas strandjait, a lágyan simogató tenger vizét, a homokos partokat.  

A festés mellett szórakozásra is volt időnk, grillvacsorán, valamint görög esten vettünk részt, amelyen görög táncosok segítségével szirtakizni tanulhattunk. 

Egy biztos: rengeteg élménnyel tértünk haza, bízunk a folytatásban!

 

 

 

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)