Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Akár 11 milliárd forintos kárt is okozhat az afrikai sertéspestis megjelenése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. május 18. 13:45
Akár 11 milliárd forintos kárt is okozhat az afrikai sertéspestis megjelenése
A betegség veszélyeiről és a megelőzésről egy fórum keretében tájékoztatták a Békés megyei állattartókat

Az afrikai sertéspestisről tartottak tájékoztató fórumot május 18-án a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol a Békés megyei gazdák és állattartók figyelmét szerették volna felhívni a betegség veszélyeire, a megelőzés fontosságára. A szakmai rendezvény előtt erről a témáról tartott sajtótájékoztatót Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos tiszti főállatorvos, Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint Privóczki Attila, az MTA Szegedi Területi Bizottsága Állattenyésztési és Vadgazdálkodási Munkabizottságának tagja.

bognár lajos, kulcsár lászlórákóczi attila és privóczki zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Kulcsár László elmondta, hogy a tájékoztató fórum azért is fontos esemény, mert Békés megye az „ország éléskamrája”, hiszen Magyarország sertésállományának tíz százaléka a megyéből kerül ki, ezért kiemelten fontos a megelőzés.

– A sertésállomány védelmében fokozott biztonsági és preventív intézkedéseket kell foganatosítani – mondta a NAK megyei elnöke. Hozzátette, hogy a vírus emberre nem veszélyes, de az állatok védelmében minél hamarabb lépni kell az ügyben.

A fórum célja az, hogy tájékoztassuk az állattartókat a járványvédelem fontosságáról – vette át a szót Bognár Lajos. Az országos tiszti főállatorvos elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is fertőzött területté nyilvánították, miután egy elhullott vaddisznóban kimutatták a fertőzést. A Heves megyei esettel ellentétben – ahol valószínűsíthetően felelőtlen emberi magatartás miatt kezdett el terjedni a betegség – természetes terjedéssel került ki a vírus.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A fertőzés terjedése miatt már számos országból kitiltották a magyar sertéshúst, de Bognár Lajos megerősítette, hogy tárgyalnak ezekkel az országokkal, és azt szeretnék elérni, hogy a regionalizáció elve szerint korlátozzák a bevitelt, azaz csak a vírus sújtotta területekről származó húsokat tiltsák ki a kereskedelemből. Megtudtuk, hogy a korlátozások miatt – előzetes becslések szerint – akár 11 milliárd forint kár is érheti a sertéshúsipart.

– A Békés Megyei Kormányhivatal kiemelt szakterületének tartja az agrár-szakigazgatást, ezen belül pedig az állategészségügyre is igen nagy hangsúlyt fektetünk – folytatta Rákóczi Attila. Hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetekben igyekeznek az állattartóknak és a fogyasztóknak is segítséget nyújtani. Kiemelte, hogy a tavalyi év során már tartottak képzéseket az állatorvosnak, állattartóknak és a vadászatra jogosultak számára a sertéspestisről: ismertették velük a betegség járványtanát, klinikai tüneteit, valamint a megelőzési lehetőségeket.

Privóczki Zoltán elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága Állattenyésztési és Vadgazdálkodási Munkabizottsága hivatott arra, hogy Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye területén felkarolja a tudományos életet a vadgazdálkodás és állattenyésztés terén. A bizottság javaslatokkal, felvetésekkel, tudományos publikációkkal járul hozzá a mentesítés, valamint a prevenció kidolgozásához.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)