Így készült a nemzeti összetartozás itala
Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos
Az eseményen jelen volt többek között Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár, Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke, Kovács József, országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere is.
Görgényi Ernő kifejezte örömét, hogy a nemzeti összetartozást akképpen is kifejezhetik, hogy a magyarság által lakott Kárpát-medence különféle vidékeiről származó párlatokból hoznak létre egy új italt.
Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos
Bora Imre főszervező és Barabás Attila ötletgazdák mesélték el a jelenlévőknek a különleges nedű megalkotásának történetét.
– A lovagrendünknek a szakmai és jótékonysági célok mellett a hagyományok ápolása is küldetése – mondta el Barabás Attila.
Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos
A meghívott vendégek ezután Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló segítségével összeöntötték a sokfelől érkezett párlatokat egy közös edénybe, amelyet a Gyulai Pálinkamanufaktúra szakemberei fokoltak be és palackozták. Az elkészült különlegességet Kovács Péter pápai káplán, gyulai esperesplébános áldotta meg.
A negyvenöt fokos nemzeti italt a jelenlévők is megkóstolhatták, az első cseppekből mindenkinek jutott egy-egy pohárkával. A Kárpát-medencei nemzeti összetartozás italából Magyarország közjogi méltóságai és vezetői is kapnak majd egy-egy névre szólóan felcímkézett üveggel.
Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos




























