Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Beszédfelismerő szoftver is segíti már a Gyulai Törvényszéken dolgozók munkáját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. április 27. 10:00
Beszédfelismerő szoftver is segíti már a Gyulai Törvényszéken dolgozók munkáját
E-akták bevezetésére készülnek az igazságszolgáltatás intézményeiben

Példaértékűnek nevezte a Gyulai Törvényszék munkáját a Szegedi Ítélőtábla elnöke az április 26-i összbírói értekezlet előtt megtartott sajtótájékoztatón, ahol az intézmény tavalyi eredményeit ismertették, de néhány jövőbeli fejlesztésről is szó esett. Elhangzott: tavaly óta Gyulán felsőfokú kriminalisztikai képzés folyik.

dr. harangozó attila és dr. bagdi árpád gyula

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Dr. Bagdi Árpád Gyula, városunk törvényszékének elnöke azt mondta, a 2017-es esztendőkben munkájukat a magas színvonalú, időszerű igazságszolgáltatás jellemezte. Megjegyezte, nem csak, hogy gyorsan, de pontosan és jól dolgoztak. Megemlítette, hogy a hozzájuk beérkezett ügyek 92 százaléka egy éven belül befejeződik, ami egy nagyon magas szám, egyedülálló az országban. 2017. december 31. napján például mindössze 15 olyan ügyük volt, amelyik két évnél régebbi.

A bírók létszámáról dr. Bagdi Árpád Gyula kijelentette: elégséges, de egyben szükséges is. A szervezet-felépítési átszervezésnek tulajdoníthatóan 2017 végére az álláshelyek száma két bírói pozícióval csökkent a tavalyelőttihez képet. Békés megye bíróságain jelen pillanatban 323 fő tevékenykedik.

Az igazságügyi alkalmazottak jövedelemnövelésére vonatkozó tavalyi törvénymódosítás kapcsán aláhúzta, mindenképp fontos volt olyan versenyképes jövedelemhez juttatni az alkalmazottakat, amely alkalmas arra, hogy a bíróságok stabil személyzettel működjenek. Az érvényben lévő megtartó program elemei is azt szolgálják, nyomatékosította, hogy a bírósági szervezetben dolgozók hosszú távon is perspektívaként tekintsenek munkahelyükre, életpályát jelentsen számukra a kereteiben eltöltött idő.

A törvényszéki elnök kiemelte: a bérnövekedés kiegészítéseként folyamatosan törekedtek arra is, hogy otthonos munkahelyet teremtsenek. Tavaly ezt az igyekezetüket az igazolta, hogy a Gyulai Törvényszék megkapta a családbarát munkahely megtisztelő címet. Emellett széles körben nyílt lehetőségük arra, hogy az épületeket korszerűsítsék, felújításokba kezdjenek.

Az elmúlt időszak számos kihívást is tartogatott számukra, így például eleget kellett tenniük az elektronikus ügyintézés és kapcsolattartás kiterjesztésével járó elvárásoknak. Ebben segítségükre volt, hogy soha nem látott informatikai fejlesztések történtek az egész országban, így Gyulán is.

– Ezen a téren a jövőben is nagy változás várható, hisz a Digitális bíróság projekt kapcsán be fogják vezetni az e-aktát, amelynek az a lényege, hogy az eljárásokban érintett személyek internetes bejelentkezéssel tekinthetik majd meg peres irataikat – hangsúlyozta a tisztségviselő.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A műszaki beruházások vívmányairól szólva kifejtette, a Gyulai Törvényszék valamennyi bíróságának valamennyi bírója és bírósági titkára idéntől már rendelkezik beszédfelismerő szoftverrel. Ez azt jelenti, hogy a gép billentyűleütés nélkül, kizárólag a beszéd alapján alkot szöveget, megkönnyítve az írnok feladatát is.

Az elnök felidézte: az Országos Bírósági Hivatal döntésének eredményenként a Gyulai Törvényszéket tavaly az a megtiszteltetés érte, hogy egyedüliként az országban elkészíthette az új eljárási törvényhez társuló nyomtatványokat. Úgy vélte, ugyanez várható a Büntetőeljárási Kódex 2018. július 1-jei bevezetésétől is, hisz szintén a gyulai az a bíróság, amely a büntetőeljárások nyomtatványmintáit kidolgozhatja.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a tavalyi év a képzések tekintetében is robbanásszerű változást eredményezett. Az egyetemekkel való kapcsolattartás következtében ugyanis kriminalisztikai képzést helyeztek ki ide. A Gyulai Törvényszék tehát 2017 óta képzési helyszín, felsőfokú képzést nyújt a Debreceni Egyetem oktatóinak bevonásával. A 23 hallgató közül 18 a helyi törvényszék munkatársa.

Minden megvalósításnál azonban lényegesebb, mutatott rá dr. Bagdi Árpád Gyula, hogy ügyfeleik nagyon nagy lelkesedéssel töltötték ki a kérdőíveiket, amelyekből kiderült: 95,2 százalékuk kiváló vagy jó minősítéssel illette a Gyulai Törvényszék tevékenységét.

Dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke úgy fogalmazott, a Gyula Törvényszék évek óta országos jelentőségű eredményt produkál, mind az ügyek befejezésének időhatárát, mind pedig a munkájuk minőségét nézve. Ezt támasztja alá, hogy a már említett nyomtatványokat is itt készítik el, ami országos szakmai eredmény.

– A Szegedi Ítélőtábla partnerként tekint a Gyulai Törvényszékre, amelynek tevékenysége és teljesítménye példaértékű, s amelyhez gratulál – zárta nyilatkozatát az ítélőtábla elnöke.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)