Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Firkin együttessel és Szalóki Ágival kocsmazenéltünk a várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. április 06. 09:00
A Firkin együttessel és Szalóki Ágival kocsmazenéltünk a várszínházban
Gedeon Józsefnek is eljátszottak egy dalt a zenészek

Többször jártak már Gyulán Gedeon József meghívására, aki nagy rajongója volt az ír zenének. Legutóbb 2015-ben léptek itt fel, és remekül érzeték magukat. A Firkin ezért köszönetképpen elhozta most hozzánk legújabb albumának dalait, és elhívta városunkba Szalóki Ágit is.

a firkin együttes április 5-i koncertje

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mielőtt elindultam volna a Firkin együttes április 5-i koncertjére a Gyulai Várszínházba, valaki azt tanácsolta, tegyek a fejemre egy kockás ír sapkát és rögzítsem a nadrágomat hózentrógerrel, különben nem fognak beengedni. Valóban?, kérdeztem csodálkozva. De mivel se egyikem, se másikom nincsen, nélkülük mentem el, mégsem küldtek vissza az ajtóból. Bejutásomhoz talán az is hozzájárult, hogy olyan a hajam, mint a vérbeli íreké, lángoló (ha-ha, nem voltam ezzel egyedül az rendezvényen!).

És milyen jó, hogy ez így alakult, mert már az első akkordoknál egy hatalmas zöld mezőre álmodtam magamat, majd egy monumentális focipálya friss gyepére, arra gondolva, kellene a tágas tér ehhez a rebellis muzsikához, amely nemhogy folkosabb lett volna, ahogyan haladtunk előre az időben, hanem mindinkább zúzósabbá vált. Aztán jöttek csendes pillanatok is, amikor ritmusra sétálhattam be a suttogó erdőbe, ahol már várt reám a megénekelt szép szerelmem, és így együtt indulhattunk el a legközelebbi kocsma felé.

 

szalóki ági

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ekkor bukkant elő az egyik fa mögül Szalóki Ági, aki épp egy bábszínházi előadásról érkezett Gyulára, és elmondta, pillangó lett a játék végén, ennek képében repült el hozzánk. Ezzel kezdődött az újabb félórás álom.

Ági előbb gélül énekelt, a manók és a tündérek nyelvén, amit mindnyájan, aki jelen voltunk, pontosan megértettünk. Kevésbé a folytatást. Mert Ági eldalolt még nekünk két számot, egyet Sinéad O’Connortól, akinek punkos lázadásaiból fiatal lányként állítólag sokat tanult, és egyet a Firkintől, majd elköszönt. Talán igazoltan, mert a zajosabb zene csak ekkor vett erőt magán, és rajtunk is.

Azt hiszem, ezt a fejezetet, senki sem fogja elfelejteni. Olyan volt, mint amikor valamelyik hazai magyar metál banda csap a húrok közé (tényleg van valami közös bennünk az örökös szabadságharcainkon kívül). Az együttes fele le is szállt közénk a magaslatról, és mindent beleadott, hogy érezzük a produkciót. A fuvolást különösképpen irigyeltem, annyira felszabadultan tette a dolgát, és annyira tudta azt, amit nekem hosszú évek alatt sem sikerült megtanulnom: fél lábon állva és fél kézzel játszva formálni meg az értékelhető dallamokat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Beszámolónk utolsó soraiban azt is eláruljuk, mivel ért véget ez a gyönyörű álom, amihez zöld hegedűből csalt ki fülbarát hangokat a Firkin egyetlen hölgy tagja. Hát azzal, hogy a szép szerelmemmel végül találtunk egy nagyon pofás fapados ír kocsmát, ahová beültünk, és addig kóstolgattuk a söröket (ő a Firkines pálinkát is), amíg a második ráadás utolsó üteme bele nem vegyült a koncertet méltányoló tapsviharba.

Legközelebb tényleg egy focipálya nagyságú gyulai helyen szeretnénk veletek találkozni, ahol nem a székeken ülve kell majd végigtáncolnunk az estét, hanem a zsenge fűszálakon. Köszönjük, hogy megtisztelőnek tartottátok és tartjátok az újabb meghívást.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)