Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pálfy Margit egy 1976-ban megalkotott, majd betiltott pódiumműsorral érkezett Gyulára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • KULTÚRA • 2018. február 23. 15:25
Pálfy Margit egy 1976-ban megalkotott, majd betiltott pódiumműsorral érkezett Gyulára
Gedeon József emléke előtt is tisztelegtek a Latinovits-esttel a Mogyoróssy könyvtárban

Pálfy Margit a gyulai könyvtárban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Kussoltat a sors című irodalmi összeállítást kilencvennyolcadik alkalommal adta elő február 22-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtár publikumának Pálfy Margit színművész. A Latinovits-esten Gedeon József egykori gyulai színigazgatóról is megemlékeztek a szervezők.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Pálfy Margit Kussoltat a sors című előadóestjén egymaga formálta meg Latinovits Zoltánt, Ady Endrét, József Attilát, Huszárik Zoltánt, és azt a harmincvalahány művészt és tudóst, akiket a véráldozatot is bőven követelő elnyomó kommunista rendszer elnémított, őrületbe és halálba hajszolt. Ezen a megrázó februári estén ő lett a rezsim hangja és alakja. A féltő társ, a temetési menet, és a temetésről hazatérő hozzátartozó, az emberiséget megszemélyesítő géniusz, aki "röpülni akart, s aki röpült", és vonta, vitte, sodorta magával a teljes gyulai hallgatóságot.

A műsor Latinovits Zoltán emlékére született. Ady Endre, Alföldi Jenő, Csoóri Sándor, Csurka István, Déry Tibor, József Attila, Juhász Ferenc, Nagy László, Simonyi Imre, Utassy József, Veress Miklós, Zelk Zoltán és Zombor Béla verseit és prózáit egyetlen káromkodó jeremiádba, a mindenkori kisisteneket okoló és káromló, felelősségre vonó és megvető tűzokádásba fogja össze. Benne Pálfy Margit betölti az előadóteret, játszik és mókázik a hangjával, az arcával, a köpenyével, egész testi valójával. Belső vívódásokkal, megrázó lelki rezdülésekkel teli sorokkal idézi fel a 20. század magyar színészkirályaként tisztelt Latinovits Zoltán izzó egyéniségét, prófétai magányosságát. Végül pedig elsírja magát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A műsort a színművész halálhírére Szokoly Tamás veszprémi tanár, költő, esztéta állította össze Elbocsátott légió címmel. A drámai kompozíciót azonban már a bemutató előtt megcenzúrázták, majd három előadás után betiltották. A legutolsón részt vett Latinovits Zoltán élettársa, Ruttkai Éva is, aki a produkciót a tragikus esemény utáni első közéleti, társadalmi reakcióként értékelte.

Mindeközben hatósági retorziókra is sor került. Szokoly Tamást a belügyi szervek behívatták, vizet csepegtettek a hátára, így vallatták.

A veszprémi Aréna amatőr színjátszócsoport tagjaként Pálfy Margit is szerepelt a darabban. Több évtizeddel később úgy döntött, példaképe, a színészlegenda születésének hetvenötödik és halálának harmincadik évfordulója alkalmából egyedül játssza el a csaknem harminc szereplőre írt darabot. Kikérte Szokoly Tamás véleményét, aki ebbe bele is egyezett. Elfogadta azt is, hogy a produkció új címet kapjon, és a továbbiakban Ady Endre Dalok a Labda térről I. című költeményének egyik sortöredékével járja be az országot.

Pálfy Margit 2006 óta adja elő a hazai és a határion túli magyar ajkú közönségnek a Kussoltat a sors című összeállítást, Gyulán a kilencvennyolcadik alkalommal lépett vele közönség elé. A gyulai könyvtár Gedeon József emlékének ajánlotta a darabot, aki szintén nagy tisztelője volt Latinovits Zoltánnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)