Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dubaj már felkészült arra, hogy egyszer csak elfogy az olaj, és megnő a nők ereje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. február 15. 09:00
Dubaj már felkészült arra, hogy egyszer csak elfogy az olaj, és megnő a nők ereje
Radnóti Edit vezetésével néztünk szét a fehér paripás sejkek csúcsbirodalmában 

Dubaj az a hely, ahol a sikátorok és a hajmeresztő építészeti megoldások egymást ellentétezik, ahol mesterségesen létrehozott szigetek törnek élő a part vonalából, és ahol megbüntetik a muzulmán férfit, ha rápillant a plázson napozó bikinis európai nőre. Az ellentétek egész sorát felvillantó arab emirségről Radnóti Edit tartott előadást február 14-én a gyulai könyvtárban.

radnóti edit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Radnóti Edit egyik leányához utazott Dubajba, aki már évek óta az Emirates légitársaságnál dolgozik. A cég három percenként indít járatokat, így éjjel kettőkor is munkába kell állni, nincs megállás. A honorárium persze jó, de ezt leszámítva az európai nő mindennapjait számos tényező, írott és íratlan szabály nehezíti az arab világban.

Hogy milyen is valójában Dubaj, nagyjából már tudjuk a tévéből. Néhány jellemzőjét azonban felidézzük Radnóti Editnek köszönhetően, aki lebilincselő előadásmódját számos helyszíni fényképpel is alátámasztotta, amit sajnos mi nem tehetünk meg.

Anya és leánya dubaji kalandja a 828 méter magas Burj Khalifától indult. A világ legmagasabb toronyépületében csaknem 60 kilométer óránkénti sebességgel jutottak fel a 125. emeletre, a kilátószintre, ahol egy nagyon új fejlesztésű látcsővel nézhettek körül, pillanthattak be a falak mögé. Hála istennek épp akkor nem fújta tele homokkal a várost a szél. A felhőkarcolóval egyébként egyetlen gondja akadhat a civilnek, éspedig, hogy esélye sincs megállni és kiszállni a 124. emeleten, sem a hatvanhatodikon, mivel a 125. emelet az első olyan gomb a földszinti után, amit megnyomhat. Hogy az ingatlan többi szintjén mi van, titok.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A két Radnóti-hölgyet a Burj Khalifa mellett található bevásárlóközpont programozott kültéri szökőkútrendszerre is lenyűgözte. A 150 méter magasra felszökő vizek táncának bemutatóján, miközben csodálták a káprázatot, három fess jemeni férfit is elkaptak, akikkel nagy nehezen, és betartva a nőktől elvárt tisztes távolságot, sikerült lefényképeztetniük magukat. A február 14-i összejövetelen ezt az örökkévalóságnak szánt felvételt is megnézhettük.

Radnótiék útja természetesen a mesterségesen kialakított pálmafa alakú szigetre, Palm Jumeirahra is elvezetett. És mint minden (mecset, imaszőnyeg, virágos kert) Dubajban, ez is a földkerekség legnagyobb létesítményei közé sorolható, a találmány zsenialitása tekintetében is. Ekkor nézhették meg a már régen eltűnt, és emberi szem által sosem látott Atlantisz másolatát is.

Aztán, hogy ne csupán csillogásban legyen részük, belevetették magukat a sikátorokba, szemügyre vették a kikötőket, a kisebb és kevésbé fényesebb boltokat, majd kimentek vidékre, mert azt hallották, szép. A tükörsimára aszfaltozott autóúton kívül azonban túl sok földi gyönyörrel nem találkoztak. Még a falatozó vécéje is az 1970-es évekbeli bulgáriai pottyantosókra hajazott.

Az előadáson felvilágosítást kaptunk természetesen arról is, mennyire kevés joggal kell beérniük az ott élő nőknek, akik gyakran csak a cipőjük alapján azonosíthatók be, mert az arcukat, a testüket elrejtik. Hogy a fekete lepel alá miért vesznek fel mégis extraminőségű divatos holmikat, csak ők tudják.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mindezek mellett egyéb érdekességekről is hallhatott az olvasótermet megtöltő publikum. Többek között arról, hogy egyes dubaji élelmiszerüzletekben kapható magyar tejföl, a gyorsétkezdében kürtös kalács, hogy a hitelek törlesztése elől fejvesztve menekülő külföldiek luxuskocsikat hagynak a reptéren. Hogy minden közhiedelemmel ellentétben Dubajban nem szokás lopni, sem lakásokat feltörni, sem betörni, merthogy nem is lehet, hisz általában nincs kulcsra zárt ajtó.

Radnóti Edit előadásáról azzal távoztunk, hogy valószínűleg sosem lesz már dubaji állampolgárságunk, mivel nem születtünk ott, nem kötnek oda a gyökereink, és még nem éltünk ott 35 évig. Tudomásul vettük azt is, hogy ingyen családi ház sem illetne meg bennünket Dubajban, ingyen telek sem, az immár abszolút többséget alkotó bevándorlókkal ugyanis óvatosan bánnak az emirátusbeliek, mondhatnók, szűkmarkúbbak, mint a sajátjaikkal. A helyi társadalom krémjébe az idegent nem engedik be, tehet ő bármit is, lehet ő bárki is.

Minden pimaszsága ellenére Dubaj mára felkészült arra, hogy az olaj véges, és eljutott odáig, hogy legfőbb bevételi forrása a turizmus, az ingatlanértékesítés és a pénzügyi szolgáltatás. Az ország az 1970-es évek óta építkezik, építi a világ egyik legmodernebb, legszemkápráztatóbb és csúcsminőségű birodalmát. Radnóti Edit mégsem ajánlja a magyar embernek, hogy két hétnél hosszabbra tervezze dubaji szabadságát. Nem lenne értelme.

A Mogyoróssy János Városi Könyvtár soron következő meghívott kalandozója Kínába fogja repíteni az érdeklődőket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)